Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembakade kanelbullar

Kanelbullen är en svensk klassiker med fan i alla läger. Bäst smakar bullen hembakt, nyss uttagen ur ugnen. Unna dig och familjen härligt hembakta bullar i dag. Sätt degen före middagen, så kan ni njuta hembakt till en tidig kvällsfika!
Snabbakade bullar som alltid blir goda. Vi ger extra smakplus för kardemumman i degen och de hackade nötterna i fyllningen som tillsammans ger riktigt smakrika bullar

Annons

Klassiska kanelbullar (ca 30 stycken)

125 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

2 msk grovt stött kardemumma (kan uteslutas)

0,5 tsk salt

2 dl socker

1,5 liter vetemjöl

100 g smält smör

4 msk malen kanel

50 g grovt hackade hasselnötter (kan uteslutas)

1 ägg

pärlsocker

Gör så här

Smält smöret. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet.

Knåda till en smidig deg och låt jäsa övertäckt på dragfri plats i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 40x60 cm.

Pensla degen med smält smör och strö på kanel, socker och hackade nötter.

Rulla ihop och skär rullen i 2 cm tjocka skivor.

Lägg i bullformar och låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsockret. Grädda i ca 10 minuter.

Lättgjorda, supergoda kanelbullar där florsockret i fyllningen (och, nåja, kanske även den totala smörmängden!) är hemligheten. Kanelbullen för dig som är måttfull eller inte behöver tänka på midjemåttet.

Maj-Britts kalljästa go-bullar (ca 50 st)

100 g jäst för söta degar

4 msk socker

4 ägg

2 dl kall gräddmjölk (hälften mjölk och hälften grädde)

300 g rumsvarmt smör

12 dl vetemjöl

1 nypa salt

Fyllning

4 dl florsocker

200 g rumsvarmt smör

kanel

Gör så här

Rör ut jästen i sockret.

Tillsätt ägg, gräddmjölk, smör, salt och det mesta av mjölet till en smidig deg, använd gärna hushållsassistent.

Dela degen i två delar och rör samman florsockret och smöret till fyllningen.

Kavla ut en degdel åt gången och bred på hälften av fyllningen.

Strö över valfri mängd kanel.

Rulla ihop och skär i ca 25 bitar, gör på samma sätt med resten av degen.

Låt bullarna jäsa övertäckt med duk i två timmar i rumsteperatur.

Grädda dem i 250 grader i ca 7-8 minuter.

När kesella och smör jobbar sida vid sida blir kanelbullarna riktigt saftiga och goda. Går givetvis utmärkt att frysa, men behåller också ovanligt mycket fräschör som färska till dagen efter.

Kanelbullar med kesella ( ca 30 st)

50 g jäst för söta degar

125 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

2 dl strösocker

1 tsk salt

ca 16-17 dl vetemjöl

150 g smör

1,5 dl strösocker

2 msk malen kanel

1 ägg

pärlsocker

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, låt blandningen bli fingervarm (ca 37 grader).

Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degspadet, kesella, socker, salt och nästan allt vetemjöl.

Arbeta samman till en smidig deg, använd gärna hushållsassistent.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Rör samman fyllningen och ta sedan upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i två delar, kavla ut och bred på fyllningen.

Rulla ihop och skär varje längd i ca 15 bitar som läggs i pappersformar på bakplåt.

Låt de utbakade bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter.

Kakan för dig som älskar smaken av kanelbullar, men vill slippa den vanliga vetedegens långa jästid. Gräddfilen gör kakan lite krämig och nötaktig i smaken.

Kanelbulle i sockerkaksform

175 g smör

3 dl strösocker

2 ägg

3 dl gräddfil

4,5 dl vetemjöl

3 tsk vaniljsocker

1 msk bakpulver

1 krm salt

2 msk smör

Fyllning:

3 msk malen kanel

1 dl strösocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en 1,5 liters form.

Rör smör och socker mjukt och luftigt.

Blanda sedan ner ett ägg i taget och därefter gräddfilen.

Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål.

Se till att bakpulver och övriga torra ingredienser verkligen blandas ordentligt, blanda sedan med resten av smeten.

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.

Häll hälften av kaksmeten i formen och strö sedan över hälften av kanel- och sockerblandningen.

Fyll på med resten av smeten och strö över resternade kanelsocker.

Dutta till slut över 2 msk smör.

Grädda kakan i 45-60 minuter.

Testa med en sticka om den är färdig.

Mer läsning

Annons