Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helstekt fläskfilé med kantarellcreme, rödvinssky och timjansmör (4 port)

Annons

1 stor fläskfilé

färsk timjan

salt

svart- och vitpeppar

smör

rapsolja

Gör så här

Putsa köttet.

Sätt ugnen på 175 grader.

Strö skärbrädan med timjan, salt och de två pepparsorterna.

Rulla fläskfilén på skärbrädan.

Hetta upp en klick smör och någon matsked olja i en stekpanna och bryn köttet runtom.

Lägg över köttet i ugnsfast form och stek färdigt i ugnen, använd köttermometer och ta ut filén när innertemperaturen är 72 grader.

Ta ut köttet och svep in det i folie, låt det vila i 5-10 minuter innan det skärs upp.

Rödvinssky (4 port)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

smör

2 tsk socker

1 dl balsamvinäger

salt

svartpeppar

2 dl rödvin

1 dl vatten

Gör så här

Hacka lök och vitlök fint, fräs i panna med lite smör.

Strö över sockret och häll på balsamvinägern.

Salt och peppra och låt såsen sjuda ett par minuter.

Tillsätt rödvinet och höj värmen något, låt blandningen koka tills den reducerat till hälften.

Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.

Späd såsen med vatten och smaka av med salt och peppar; tillsätt eventuellt med lite mer rödvin.

Kantarellcreme (4 port)

500 g kantareller

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

smör

2 dl creme fraiche

Gör så här

Hacka lök och vitlök fint, ansa kantarellerna.

Stek svampen i lite smör tillsammans med lök och vitlök.

Blanda ner creme fraichen och värm alltsammans precis före serveringen.

Timjansmöret som serveras till bakad potatis (4 port)

4 bakpotatisar

100 g smör

2 msk färsk, hackad timjan

salt och grovmald svartpeppar

Gör så här

Vispa smöret med elvisp, blanda i timjan, salt och svartpeppar.

Spritsa smöret till 4 rosor och ställ kallt.

Baka potatisen i 200 graders ugnsvärme i cirka 1 timme, skär ett kryss i varje potatis och lägg i timjansmöret.

Servera köttet med kantarellcreme, rödvinssky, strimlade, förvällda rotfrukter och den timjanssmörfyllda bakpotatisen.

Lingon paj (8 port)

Pajskal

100 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1äggula

1 dl socker

Fyllning

2 dl gräddfil

1 dl kesella

1 tsk vaniljsocker

ca 2,5 dl lingon

råsocker

Kolasås

2 dl vispgrädde

2 dl sirap

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop degen och kavla eller tryck ut den i en springform.

Förgrädda pajskalet i cirka 7 minuter mitt i ugnen.

Blanda gräddfil, kesella och vaniljsocker och häll ner det i det förgräddade pajskalet.

Strö över lingon och några matskedar råsocker.

Grädda pajen i ca 15 minuter, låt svalna innan den skärs i bitar.

Gör kolasåsen genom att blanda alla ingredienser i en kastrull.

Sjud blandningen på låg värme tills den blir simmig, det tar cirka 10 minuter.

Sila såsen och servera den till lingonpajen.

Mer läsning

Annons