Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela världen jublar åt Kina

Annons

Vart fjärde år finner man sig plötsligt sittande framför bågskytte, kanotslalom eller lerduveskytte. Överallt rullar bilder med Rafael Nadal och Michael Phelps. Och det är inte bara på tv. Jag gick förbi en datorskärm där den "arbetande" visade sig titta på OS - på webben. Vi har drabbats av idrottskoma.

I veckan har många svenskar återgått till arbetsplatserna. Sändningstiderna från OS i Beijing är därmed inte de bästa för SVT, men vad gör väl det när public service även serverar OS i webb-tv på svt.se. Det är bra bild, ljud och okej upplösning i fullskärmsläge.

Och det ligger helt rätt i tiden. Allt fler överger vanlig tv för dator-varianten och dessa spel lär bli ett webb-tv-OS. Ja, inte bara det - man kan följa SVT -sändningar också i mobilen om man har Tele2-abonnemang och en 3G-telefon. Men där är det nog ännu en bit kvar till det riktiga genombrottet. På datorn däremot ger sporten en mjukstart till arbetshösten.

"En värld, en dröm" är det officiella mottot för OS i Kina. Och än så länge tycks den kinesiska drömmen om egna medaljer infrias. Även på pr-sidan kammar värdlandet hem poäng. Det är välarrangerade tävlingar, vackert smyckade cykelbanor längs makalösa historiska monument och på det en magnifik invigning. Den var PR på högsta nivå, hypermodern på en historisk grund där budskapet om ett enhetligt Kina fördes fram medan världens protester (nästan) tystnade.

Ja, Kina är verkligen alldeles sagolikt, om det inte vore för den lilla detaljen att många av de mänskliga rättigheterna saknas. Kanske spricker Kinas vackra fasader innan spelen är över. Kanske spricker även sportens om dopingavslöjandena blir för många.

Men jag skulle inte tro det. Vi brukar vilja gå in i bubblan och köpa leken, gilla spelen, imponeras över världsrekorden och blunda för de brott mot mänskliga rättigheter som sopats under mattan. Lite pliktskyldigt nämner vi avigsidorna medan vi snabbt lär oss allt om Emma Johanssons konkurrenter i cykelloppet, och sen jublar vi över silvret.

Hela världen jublar just nu över det som händer i Kina, men allra högst jublar nog de kinesiska ledarna.

Mer läsning

Annons