Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havsbottnen kartläggs

För första gången ritar geologer upp en detaljerad karta över havsbottnen i Norrtäljes ytterskärgård.
– Med mätningarna tas miljöprover för att se hur havet mår och bland annat syrebrist i bottensedimenten upptäcks, säger Bernt Kjellin, statsgeolog på SGU.
I kartläggningen byggs också ett underlag för kraftverk till havs.

Annons

40 procent av Sveriges yta är fortfarande relativt outforskad, nämligen den del som ligger under vatten. Men den saken vill Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) ändra på genom en kartläggning som man nu utför av havens djup.

Det är som en skattjakt att utforska ett område som ingen tidigare sett, säger Bernt Kjellin samtidigt som han visar alla mätinstrument på SGU:s katamaran Ocean Surveyor som under dagen ligger i Norrtälje hamn. 

Som sista område i Sverige har geologerna på fartyget under sommaren kartlagt havsbottnen utanför norra Upplandskusten. Syftet är att rita upp en karta, men underlaget har ett brett användningsområde.

Ett underlag för allt möjligt miljö- och anläggningsarbete, säger Bernt Kjellin och ger som exempel företaget Nord Streams tilltänkta och uppmärksammade gasledning genom svenska vatten. 

Mer allmänna användningsområden är för att se om bottnen är lämplig för vindkraftanläggningar eller rör- och elkraftdragningar. Kartläggningen har också använts tillsammans med data från SMHI för att visa på områden med låga syrehalter och bottendöd.

Analyserna från Norrtälje-kusten är klara först i vår, men redan nu tycker Bernt Kjellin att de hittat mycket intressant. Vid de stora djupen utanför Gräsö och Väddö har kala berg påträffats vilket innebär att där finns kraftiga strömmar i havet som för bort sediment. En intressant insikt som kan få praktisk användning.

I framtiden kan man tänka sig ett kraftverk som tar vara på dessa krafter i likhet med våg- och tidvattenskraftverk, säger Kjellin. 

Samtidigt med kartläggningen tas också miljöprover av bottenlagret för att undersöka hur haven mår.

Vi kan bland annat se efterverkningar av Tjernobylolyckan genom testning på Cesium 137, men också mer nutida miljögifters påverkan, säger Bernt Kjellin.

Utifrån havsbottnen kan man också se om det finns naturbiotoper värda att bevara.

Under tisdagen skulle biologer passa på att använda fartyget och underlaget från mätningarna för att göra en inventering av djurlivet kring Svenska Björn. 

Patrik Ekström

[email protected]

Mer läsning

Annons