Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slag mot sjukskrivna

Från och med 1 juli gäller nya regler i sjukförsäkringen. En som drabbas hårt av dessa är whip­lashskadade Nanna Välimaa, som efter ett samtal med Försäkringskassan insåg att hon skulle bli utan pengar större delen av sommaren.
– Det ska göras en ny omprövning, men jag har inte kunnat få ett nytt läkar­intyg och blir då utan pengar, säger Nanna Välimaa.

Annons

Nanna Välimaa har varit sjukskriven från sitt arbete som busschaufför i fem år, efter att ha skadat ryggen och nacken i en bilolycka. Under rehabiliteringen har hon haft ersättning från Försäkringskassan. Hon har också fått en summa från arbetsmarknadsförsäkringen, vilket tillsammans har räckt för att klara utgifterna.

Från och med den 1 juli gäller nya regler i sjukförsäkringen. Nu ska den som varit sjukskriven i över ett år gå igenom en ny bedömning vad gäller arbetsförmåga. Detta innebär ett nytt krav på läkarintyg som ska skickas in till Försäkringskassan.

I semestertider visade sig detta dock bli ett problem.

När jag ringde till min vårdcentral kom jag först inte fram och när jag väl gjorde det så var alla tid­erna slut. Min läkare hade dessutom gått på semester och den vikarierande läk­aren kunde inte skriva ut något läkarintyg som jag kan skicka in till Försäkringskassan. Detta innebär att jag står utan pengar under hela sommaren eftersom jag inte fått en ny tid förrän slutet på juli, säger Nanna Välimaa, som är ensamstående.

Alternativet var att gå till socialen men även där var det lika svårt att få hjälp.

De kunde inte hjälpa mig, eftersom jag äger ett hus värt en del pengar men det kan jag ju inte sälja. Nu återstår endast att låna pengar från vänner och bekanta för att få ihop till hyra och mat.

Nanna Välimaa tillhör Bergshamra vårdcentral och där tror man att missen beror på underbemanning och semestertider.

Allt det här är nytt och så här i semester­tider är det lite bökigt med alla läkare. Det är en liten vårdcentral men i vanliga fall brukar läkarna hjälpa varandra så den här missen var mycket underlig, säger Anna Livendahl, vikarierande verksamhetschef i Bergshamra.

I maj beslutade riksdagen att sjukförsäkringens regler skulle ändras. Försäkringskassan gick snabbt ut med information till allmänheten. Trots det var det många som missade att skicka in ansökan om förlängd sjukpenning.

 Många är helt enkelt för sjuka för att orka ta till sig informationen, men det bryr sig inte riksdagen om, säger Birgitta Sjöqvist på Försäkringskassan.

En handläggning av sjukförsäkring kan ta upp emot 120 dagar. Är man inte ute i god tid med läkarintyg och ansökan kan det därför bli en del bekymmer ekonomiskt.

 Vi har haft presskonferenser, skickat ut information, och talat om det i media. Det är den enskilda personen som måste ta ansvar för ny information om sjukförsäkringen, det kan inte vi göra, säger Kari Hasselberg, föredragande på socialförsäkringsutskottet.

Med de nya reglerna vill man komma tillrätta med de höga långtidssjukskrivningarna. Men om ens arbetsförmåga bedömts som liten, behöver man verkligen en omprövning?

Ja, man kan ju ha gått igenom någon rehabilitering och blivit bättre i kroppen. Du får aldrig en förtidspension permanent. Och skulle du bli bättre så har du en skyldighet att tala om det till Försäkringskassan, säger Kari Hasselberg.

[email protected]

Förändringar i sjukförsäkringen

* Sjukpenningen begränsas till ett år och förlängd sjukpenning införs.

* Den högsta sjukpenningen per dag för arbetslösa sänks från 521 till 486 kronor.

* Den som är sjukskriven ska efter tre månader få sin arbetsförmåga synad.

* Efter sex månader ska arbetsförmedlingen och försäkringskassan prova om den sjukskrivna kan klara av något annat jobb på arbetsmarknaden.

* Efter ett år måste den sjukskrivna ansöka om förlängd sjukpenning. Denna innebär en ersättning på högst 75 procent i högst 550 dagar. Har man en mycket allvarlig sjukdom kan ersättningen bli högre och tiden även förlängas.

* Sjukersättning ska bara vara aktuell för den som förlorat sin arbetsförmåga för all framtid.

Ändringarna trädde i kraft den 1 juli i år.

Lina Jonsson

Mer läsning

Annons