Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare straff för olovlig körning

Redan nästa år kan det bli lättare för polisen att beslagta bilar som körs av kända missbrukare och personer som saknar körkort. Dessutom kan straffet för olovlig körning skärpas.

Annons

I somras överlämnade Motormännen nästan 10 000 namnunderskrifter till justitieminister Beatrice Ask (m) med krav på en lagändring så att polisen lättare kan beslagta bilar som körs av missbrukare med indragna körkort. Enligt Motormännen förvandlas ofta dessa ”busbilar” till veritabla mordvapen för oskyddade trafikanter.

Nu aviserar justitiedepartementet att man under nästa år, 2009, ska ändra i lagtexten gällande beslag och förverkande av fordon. Dessutom ska straffpåföljden för personer som tas av polisen för olovlig körning skärpas.

- Det här är ett viktigt steg mot en förbättrad trafiksäkerhet. Det visar samtidigt att vår kampanj, som genomfördes av Ms lokalklubbar på ett 20-tal orter och där namnunderskrifterna samlades in, fått otroligt snabbt genomslag i regeringskansliet, säger Berndt Sehlstedt, kampanjledare på Motormännen i ett pressmeddelande.

I dagsläget är straffet för grov olovlig körning böter och mellan 14 dagar och sex månader i fängelse.

Åsa Forsberg 

[email protected]

Mer läsning

Annons