Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård s-kritik i fullmäktige

Budgetöverskott är nog bra, men kommunen borde i stället se till att bland annat skola och bostadsbyggande fungerar bättre.
Socialdemokraterna var starkt kritiska när politikerna i Norrtäljes fullmäktige i går kväll diskuterade årsredovisningen för 2007.

Annons

 Kommunen har fått 77 miljoner kronor över. En del av de pengarna skulle ha satsats på barnen, menade oppositionsrådet Elisabeth Björk (s) och berättade om stora barngrupper i barnomsorgen. 

Barn- och skolnämndens vice ordförande Olle Jansson (s) fyllde i med att eleverna i grundskolan inte höjde sina meritvärden förra året. Det gick också sämre i de nationella proven och färre blev behöriga att söka till gymnasiet än tidigare.

Kommunalrådet Kjell Jansson (m) höll med om att kvaliteten i skolan behöver förbättras. Han ville prioritera lågstadiet och barn- och skolnämndens ordförande 

Ann S Pihlgren (m) deklarerade att skolan behöver goda pedagoger och kompetenta skolledare.

I ett särskilt flygblad, som delades ut utanför fullmäktigelokalen, tryckte socialdemokraterna dessutom på att 2 000 personer står i kö för en hyresrätt i Norrtälje och att väntetiden är sex, sju år.

Att socialnämnden inte fått tillräckligt med pengar för sin verksamhet nämndes också. 

Bokslutet för 2007 visar på 77,4 miljoner kronor i överskott för kommunen. 50 av miljonerna har avsatts till kommande pensionsutbetalningar.

Kommunens ekonomichef Gunilla Edvinsson varnade i det sammanhanget för att 2008 inte ser ut att bli ett lika framgångsrikt år som 2007.

 Vi har börjat se att skatteintäkterna viker. 

Kjell Jansson var trots allt glad över bokslutet men passade ändå på att förklara att någon skattesänkning för nästa år inte är aktuell, medan hans partivän Mikael Eriksson tyckte att oppositionen ”inte bara ska vara en intresseorganisation för dem som vill betala mer skatt”. Oppositionen ska också komma med goda förslag om hur verksamheten kan skötas effektivare. 

Kommunens revisorer, som gått igenom boksluten både för kommunen och för de kommunala bolagen, efterlyste i sin tur tydligare mål och möjlighet att mäta om målen blivit uppfyllda. Av 31 mål hade bara sju uppnåtts under 2007.

Trots kritiken beviljades kommunens nämnder och styrelser ansvarsfrihet. Socialdemokraterna nöjde sig med att protestera i form av en protokollsanteckning. 

Ann Sjöblom

[email protected]

Mer läsning

Annons