Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Tiohundra någon framtid?

Tiohundra är ett mycket spännande projekt. Det är ett försök att komma bort från konflikten mellan kommuner och landsting, som har gjort att människor hamnat mellan stolarna eller bollats fram och tillbaka. Och det är ett sätt att undvika dubbelarbete och spara skattebetalarnas pengar.

Annons

Tiohundraprojektet är ett resultat av att den dåvarande vänstermajoriteten i landstinget inte fick igenom sitt förslag att lägga ner Norrtäljes akutsjukhus. Projektet innebär att all offentlig verksamhet inom vård och omsorg inom Norrtälje kommun har lagts i ett bolag, Tiohundra AB, och en nämnd, Tiohundranämnden. Nämnden, som består av lika många politiker från Norrtälje kommun som Stockholms läns landsting, beställer all vård och omsorg i Norrtälje kommun från olika vårdbolag, varav Tiohundra är det absolut största.

Tiohundraprojektet är femårigt och startade den 1 januari 2006. Det har alltså gått mer än hälften av projekttiden, och kommun- och landstingspolitikerna har börjat fundera på vad som skall hända efter projekttidens slut. De har därför beslutat att låta genomföra en utvärdering, som skall redovisa vilka fördelar och nackdelar projektet har haft, både ur patienternas synvinkel och vad gäller ekonomin.

Redan nu kan man dock se att projektet gjort att man kunnat få högre kvalitet samtidigt som man sparat pengar. Detta gäller till exempel den psykiatriska vården och vården av de äldre.

Samtidigt finns det givetvis många problem. De olika kulturerna i kommunen och landstinget har orsakat en del kulturkrockar. Det har också funnit en hel del politiska konflikter, dels mellan de båda blocken, men också mellan landstings- och kommunpolitiker. Bland annat har man varit oense om vem som skall betala olika typer av kostnadsökningar. Den frågan måste politikerna hitta en lösning på om Tiohundraprojektet skall få en fortsättning.

Det finns dock krafter som är tveksamma till detta. Inom moderaterna och folkpartiet finns till exempel röster som menar att Tiohundraprojektet står i vägen för den privatisering som man strävar efter. De inom vänsterblocket som var drivande bakom förslaget att lägga ner akutsjukhuset är säkerligen också tveksamma till Tiohundras framtid.

Än har dock inte partierna bestämt sig för vad som skall hända med Tiohundra efter projekttidens slut: om organisationen skall fortsätta som nu, om den skall förändras eller om projektet skall läggas ner. Än så länge kan de skylla på att utvärderingen inte är klar. Men i god tid inför valet 2010 måste partierna ha bestämt sig, och tydligt redovisa hur de ser på Tiohundras framtid efter projekttidens slut. Det får inte bli som 2003, då landstingets vänstermajoritet plötsligt ville lägga ner akutsjukhuset i Norrtälje utan att ha sagt ett knyst om detta i valet året innan.

Mer läsning

Annons