Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sökte björnen ny sovplats

Ett lag med vildsvinsjägare väckte en björnhane ur idet vid Kolarmora, väster om Hallstavik. Den yrvakna björnen flydde två mil innan den kände sig trygg. NT:s fotograf Leif Gustavsson har fångat björnspåren på bild.

Annons

Väck ej den björn som sover. Men för den stora brunbjörnen utanför Norrtälje fick vinteridet ett bryskt slut. Ett lag med vildsvinsjägare väckte hanen som flydde två mil innan den kände sig trygg.

Händelsen utspelade sig vid Kolarmoraån på torsdagen. På fredagen var det ytterligare en jägare som hittade spår av den yrvakna björnen.

Samma dag kallades viltentusiasten Leif Gustavsson - som också arbetar som fotograf på Nortelje Tidning - in för att spåra björnen:

- Den hade sprungit två mil från platsen med god fart. Och det är en ganska lång sträcka för en björn att springa bara för att att känna sig trygg, säger Leif Gustavsson.

Exakt vilka konsekvenser det kan få för björnens hälsa vet man inte, eftersom det är svårt att forska på.

- Det är inte nyttigt att bli väckt på det här sättet i alla fall. Björnens ämnesomsättning störs, kroppsfunktionerna sänks ju under sömnen, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala.

Vad händer nu?

- Vi kastar ett getöga på vad som händer med björnen. Den har aldrig gjort någon skada och vill bara vara ifred, säger Johan Månsson.

Foto: Leif Gustavsson

Roslagsbjörnen

Björnhanens bakfotspår mäter hela 22,3 cm - vilket betyder att det är en rejäl individ.

De största avtrycken från brunbjörn mäter 24 cm.

Björnen har vistats i området i fem år.

Det är nu tredje gången den blir väckt i samband med jakt

Björnhanens iden är enklare än honornas grottor. Hanarna lägger sig ofta bara på granris, ett så kallat öppet korgide.

Mer läsning

Annons