Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har man lärt något av Stadt?

Det skulle bli så bra med Stadt. Eftersom ingen ville driva hotell eller restaurang i huset så skulle detta byggas om till bostadsrätter. För att få det hela att gå ihop skulle man dessutom bygga nya radhus i den så kallade parken på Stadttomten.

Annons

Det blev så fel med Stadt. Ombyggnationen hamnade i en härva av konkurser och misstänkt skumma affärer. I över ett halvår har nu Stadtbygget stått still, och sett ut precis som när byggarbetarna lämnade det.

Det hela är inte kommunens ansvar. Stadtkvarteret är privatägt, och har varit så i snart 20 år. Visst kan man hävda att det var fel av kommunen att sälja Stadt, men det ger ingen lösning på dagens problem, inte minst eftersom få av de kommunpolitiker som sålde Stadt fortfarande är aktiva.

Trots det är det naturligt att kommunpolitikerna engagerar sig i Stadts framtid. Självklart ger det inte någon bra reklam för Norrtälje som turiststad med en stor ful byggrop mitt i centrum.

Därför är det bra att kommunpolitikerna vill köpa marken vid Stadt, den så kallade parken. Då kan kommunen se till att området snyggas upp.

Frågan är dock om detta verkligen är värt de 7,5 miljoner som kommunen och Danske Bank har kommit fram till. Detta är mycket pengar för en så liten bit mark.

Orsaken till det höga priset är att det finns en så kallad byggrätt på området, det vill säga en rätt att uppföra hus. Denna byggrätt kommer dock inte kommunen att utnyttja om man får köpa tomten. Istället vill man göra området till en park.

Tanken är god. En liten park vid Stadt skulle göra Norrtäljes fina åpromenad ännu finare. Tillsammans med andra åtgärder, till exempel ett fik i det gamla elverket vid kvarndammen, kan åpromenaden bli en verklig turistfälla. I så fall är Stadtparken värd sina 7,5 miljoner.

Å andra sidan var det Norrtäljes politiker som beslutade att ge byggrätt på Stadttomten till det företag som då ägde Stadt. Det är alltså politikerna själva som sett till att priset på tomten blivit så högt.

Dessutom visar det sig nu att många av kommunens ledande politiker egentligen var emot att nya hus byggdes på tomten. Trots detta gick beslutet igenom med mycket stor majoritet. Hur kunde det gå till? Vågar inte kommunens politiker protestera när deras partikamrater lägger fram förslag? Är det många andra beslut som gått igenom på samma sätt, och där många i efterhand ångrar beslutet?

Troligen är det så. Men förhoppningvis har kommunens politiker lärt något av Stadthärvan, och låter inte besluten slinka igenom lika lätt fler gånger. Man kan ju alltid hoppas.

Mer läsning

Annons