Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittar du Roslagens godaste semlor

Lagom till fettisdagen har NT testat ett urval av de traditionella semlor som finns till försäljning i kommunen. Årets semmelpanel var ovanligt samstämmiga i sina bedömningar och utsåg En liten smulas semla till klar vinnare, tätt följd av Sockerbagarens.

Annons

Ture Sventon åt gärna en temla morgon, middag och kväll, året runt. Men vi på NT håller oss mer strikt till almanackans anvisningar.

Inför nästa veckas Fettisdag har det därför blivit dags för NT:s årliga blindtest av traditionella semlor.

Distinkt kardemummasmak på bullen, fluffig grädde samt rätt konsistens och smak på den viktiga mandelmassan. I jakten på den perfekta semlan skrider årets semmelpanel-medlemmar ivrigt till verket och sätter tänderna i gräddbullarna som står uppdukade på rad med urprunget väl dolt på små notislappar under tallrikarna.

Var och en tar en rejäl bit bulle, mandelmassa och grädde från varje bulle för en första bedömning.

Omdömena kommer snabbt:

Ser ut som en hamburgare, men var godare än den såg ut!

Jättegod bulle med perfekt mandelmassa.

Men var är mandelmassan?

Oj, oj, oj vilken torr bulle. Det här var ingen höjdare!

Både vacker och god, jättefin.

Efter det första varvet blir det omsmakning av de fyra storfavoriterna. Men bara fyra panelmedlemmar finns på plan efter paus sedan den femte varit tvungen att ge upp, fullständigt proppmätt av de åtta munsbitarna från diverse gräddbullar.

Favoriterna från första halvlek är desamma efter omsmakningen. Testets nummer åtta (från En liten smula) och nummer tre (från Sockerbagaren) blir solklara vinnare. I år var panelen ovanligt överens i sina omdömen och tidigare års vinnare och högpoängare fick se sig omsprungna av semlor som tidigare år placerat sig dåligt.

Inte så konstigt, kanske. Smaken är ju - som bekant - delad.

Monica Linder

[email protected]

Tösse konditori. Betyg 2.

Egenbakad semmelbulle, urklippt och fylld med fast mandelmassa, pudrad med florsocker. Pris: 23 kronor.

”Fint utseende, men inte så god”. ”Det luktar konstigt om grädden”. ”Mycket kardemummasmak på bullen”. ”Näe, inte så bra, helt enkelt”. ”För hård mandelmassa”.

Café Blixten. Betyg 2.

Bulle från Lövstabagaren, utspritsad mandelmassa, ovalt lock pudrat med florsocker. Pris: 20 kronor.

”För lite mandelmassa”. ”Tråkig - bullen smakar absolut ingenting”. ”Snustorr bulle”. ”Var är mandelmassan, det finns ju ingen mandelmassa”!

Sockerbagaren. Betyg 4.

Egenbakad semmelbulle med lös, hemgjord mandelmassa med tydliga mandelbitar, urklippt lock pudrat med florsocker. Pris: 22 kronor.

”Jättegod mandelmassa, man känner mandelbitarna”. ”Bullig bulle”. ”Det här är en riktig höjdare”. ”Kraftig kardemummasmak på bullen”. ”Helt klart bland de godaste”.

Flygfyren. Betyg 3.

Egenbakad semmelbulle, urklippt och fylld med lös, spritsad mandelmassa, pudrad med florsocker. Pris: 21 kronor.

”Den här var god”. ”Annorlunda smak på något sätt, är det vanilj det smakar?”. ”Va, jag känner ingen smak på grädden alls”. ”Klart godkänd, men inte mer”. ”Lite torr bulle, kanske”.

Norrköp. Betyg 3.

Färdiga Pågensbullar som fylls i affären. Krämig mandelmassa som är utspritsad i bullens fördjupning, florsockerpudrat lock. Pris: 18 kronor.

”Hamburgermodell, fast inte så tokig i smaken”. ”Betydligt godare än den såg ut”. ”Kraftigaste mandelsmaken hittills”. ”God bulle”. ”Smaklöst god, inget som sticker ut, direkt”.

Bageriet. Betyg 3.

Norrtäljebakade semlor, företaget levererar till flera ställen i stan, bland annat Kryddan, Lemon, Hörnan, Frankie’s. Pris: 17:50-30 kronor.

”Stor och rejäl, mycket semla för pengarna”. ”Lite salt deg”. ”God mandelmassa”. ”För hårt vispad grädde, nästan som smör”. ”Ingen höjdarbulle, det finns en salt eftersmak”.

Finsta livs och servering. Betyg 2.

Köpta bullar från Pågens, monterade på plats. Utrörd mandelmassa direkt på bullbottnen, florsockerpudrat lock. Pris: 22 kronor.

”Greppvänlig”. ”Sockrad grädde, inte så gott”. ”Ser ut som en hamburgare McSemla, liksom”. ”Torr bulle”. ”För bitter mandelmassa”. ”Ingen höjdare”.

En lite smula. Betyg 5.

Egenbakad semmelbulle med mandelmassa utrörd med inkråm+grädde på gammeldags vis. Hjärtlock pudrat med vaniljsocker. Pris: 25 kronor.

””God grädde”. ”Jättegod kardemummasmak”. ”Både vacker och god, absolut bäst”. ”Perfekt konsistens på mandelmassan”. ”Bra, inte så stabbig bulle”. ”Smakar lika gott andra varvet”.

Mer läsning

Annons