Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är kommunerna där hushållen tjänar mest på ränteavdragen

I Danderyds kommun får invånarna de största ränteavdragen. Längst ner på listan i länet hamnar Södertälje. Norrtälje ligger strax över rikssnittet, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Annons
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är i tre Stockholmskommuner som de största ränteavdragen i landet görs. Genomsnittet i Danderyd låg 2016 på 14 400 kronor per hushåll. I topp på listan hamnar även Vaxholm och Lidingö. I Södertälje kommun låg genomsnittet endast på 4 700 kronor per hushåll, vilket är lägst av kommunerna i Stockholms län. I Norrtälje kommun fick invånarna i snitt 5 600 kronor i ränteavdrag. Det är strax över rikssnittet, som låg på 5 000 kronor per hushåll 2016.

– Generellt kan man säga att höginkomsttagare i storstadsområden, där bostäderna kostar som mest, är de som har de största ränteavdragen, säger Hans Heggemann, utredare på SCB till Nyhetsbyrån Siren.

Ränteavdraget innebär att den som betalar ränta på lån, till exempel bolån, billån eller konsumtionslån, får en skattereduktion på 30 procent av räntebeloppet. De kommuner som tjänade minst på ränteavdragen i landet var Norrlandskommunerna Åsele och Norsjö, där låg genomsnittet per hushåll på 2 200 kronor.

Det totala ränteavdraget 2016 uppgick till cirka 22 miljarder kronor, skriver Siren.

Statistik från Statistiska centralbyrån, framtagen av Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons