Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverkare ratar ROT-jobb

Många hantverkare i Norrtälje ogillar att de efter 1 juli själva måste ansöka om ROT-avdrag. Somliga går nu så långt att de planerar att tacka nej till uppdrag hos privatpersoner.

Annons

Jag trodde det var ett skämt. Det är ju helt sjukt, ska jag ringa och kolla upp folk. Det kommer aldrig att funka. Då struntar jag i att göra jobb åt privatpersoner, säger målaren Patrik Mattson på Patrik Mattsons Måleri.

Idag får husägare i efterhand dra av halva arbetskostnaden för reparationer, om- och tillbyggnad av sitt hus i deklarationen, men efter 1 juli är det hantverkarna själva som ska ansöka om avdraget. Köparna av hantverkstjänsterna behöver bara betala hälften av arbetskostnaden direkt till hantverkaren. Det gör det enklare för kunden men mer komplicerat för hantverkarna.

Om kunden inte har något ROT-avdrag kvar eller inte är berättigad till något ROT-avdrag alls blir det hantverkarens problem att kräva kunden på mer pengar. Att kontrollera sina kunder är dessutom problematiskt, menar Pia Blank Thörnroos, specialist på Skatteverket.

Det är omöjligt för hantverkarna att veta om kunden utnyttjat sitt ROT-avdrag eller ej. De kan förvisso begära ett intyg från oss där det står att ROT-avdraget inte nyttjats men det är inget som säger att pengarna finns kvar när de har snickrat färdigt eller vad de nu gör.

Någon annan hantverkare kan ha hunnit före med sina kvitton. En annan risk är att kunden inte äger huset, då har kunden inte rätt till rotavdrag alls, säger hon.

Lagstiftarna har själva sagt att det finns en risk i det här men att den är acceptabel, säger Pia Blank Thörnroos.

Snickarna Hans Mattson och kollegan Christian Östman på Hasse Mattsons Bygg AB är missnöjda och tycker att de nya reglerna verkar lägga för mycket ansvar på dem. De är också rädda att de får ligga ute med pengar alldeles för länge.

Det är inte så jäkla bra. Vi får inte betalt för allt pappersarbete. Det blir dessutom svårt att säga till en kund att vi behöver betalt för fem timmar extra bara för att kolla upp att det finns ROT-avdrag att hämta, säger Christian Östman.

Trots detta tycker han och kollegan Hasse Mattson att ROT-avdraget har sina fördelar.

Det är trassligt samtidigt som det är bra. Det blir fler kunder och det blir svårare för oseriösa företag att fuska med fakturan, säger Hasse Mattson.

Mer läsning

Annons