Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappomsorg och rehab slås ihop

Alla har sagt ja. Nu är det bara en lokal som saknas. Sedan ska all kompetens inom handikapp och habilitering samlas under ett tak.
– Det blir bättre både för våra brukare och för miljön, säger verksamhetschef Gunder Söderquist.

Annons

Tidigare har verksamheterna handikappomsorg och habilitering slitits mellan kommun och landsting, men genom Tiohundra kan de nu slås ihop. Kommunen, som står som beställare av verksamheten, har sagt ja till en sammanslagning och förslaget har fått tummen upp även i Tiohundranämnden och av Tiohundra AB. 

 Det blir bättre för våra brukare om kompetensen finns på en och samma plats och inte som nu - utspritt över hela kommunen, säger Gunder Söderquist, verksamhetschef för rehab- och handikapp inom Tiohundra. 

I dagsläget kan det vara besvärligt för många som har rätt till vård och stöd enligt LSS att tillgodogöra sig vissa verksamheter då de måste runt både i kommunen eller in till Stockholm för att få den lagstadgade hjälpen. Det kan handla om samtal med psykolog och kurator, besök hos logoped eller sjukgymnanstik. Och blir det besvärligt, menar Gunder Söderquist, kommer många aldrig iväg. 

Adressen som föreslås inrymma ett samverkanscenter är Stockholmsvägen 55 i Norrtälje.

 Lokalerna är handikappanpassade och Habiliteringscenter Råd och Stöd håller redan till där, säger Gunder Söderquist som ser många föredelar med att samla all kompetens och alla resurser under ett och samma tak i Norrtälje.

 Det ger våra brukare en möjlighet att besöka oss mer impulsivt. Dessutom är det en miljöfråga. Det blir mindre resor - både för oss som jobbar i verksamheten och för brukarna, om vi sitter samlade centralt, säger Gunder Söderquist som själv har sitt kontor i Rimbo. 

Någon konkret tidsplan för en sammanslagning finns ännu inte. Först måste man invänta ett okej från Norrtälje kommun och politikerna i Tiohundranämnden om att verksamheten kan flytta in i de förslagna lokalerna.

 Men vi hoppas naturligtvis att det kommer att ske så snart som möjligt, säger Gunder Söderquist. 

Åsa Forsberg

 

[email protected]

Mer läsning

Annons