Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han stoppade kemikalietankern

Värnpliktige David Agdelius är en tvättäkta hjälte. Det var han som hindrade ett tankfartyg med flera ton svavelsyra i lasten från att köra rakt upp på Björkö, söder om Väddö.

Annons

Natten till den 31 augusti satt de värnpliktiga 19-åringarna David Agdelius från Ingarö och John Berg från Junsele på vaktpass vid radarn på Sjöinfokompani Muskö.

Vi hade haft tankern under uppsikt ett par timmar när vi upptäckte att den var på väg mot land. Då bestämde vi oss för att ropa upp den, berättar David Agdelius. 

Efter ett par anrop svarade Havi Trader samtidigt som hon gjorde en tvär gir tillbaka in i den vanliga farleden.

Just då var det bara en rutinsak. Jag gjorde det jag skulle. Det var först dagen efter som vi förstod vilken stor olycka som kunde ha skett, säger David Agdelius. 

Att insatsen var storartad har även uppmärksammats av marinens högsta ledning. I början av veckan fick David Agdelius, John Berg och sjöbevakningsledare Tim Lindgren ta emot beröm, en ljusstake i kristall och förtjänstmedalj för goda insatser från marinens högste företrädare - marininspektör Anders Grenstad. 

Som NT har berättat tidigare var olyckan nära att ske på grund av att den ansvarige styrmannen somnat på sin post. Den Maltaregistrerade tankern var på väg från Finland till Agadir i Marocko och var lastad med 6 800 ton svavelsyra.

Åsa Forsberg

[email protected]

FAKTA

* Den ansvarige styrmannen som somnat på sin post sitter häktad i avvaktan på rättegång. Han är åtalad för grov vårdslöshet i sjötrafik och urkundsförfalskning.

* Sjöinfokompaniet är den del inom marinen som håller koll på sjöfarten i Östersjön.

* Under ett dygn sker ungefär 3 000 fartygsrörelser i Östersjön.

* De personer som har tagit kontakt med NT och vill skicka blommor eller tackkort till David Agdelius och hans kollegor kan sända sina hälsningar till Sjöinfokompani Muskö, 148 80 Muskö.

Mer läsning

Annons