Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnladans affärer misstänks vara svarta

Prylmarknaden Hamnladan i centrala Norrtälje saknar all form av registrering. Ägaren betalar varken skatt eller moms och jagas av kronofogden för miljonskulder.
- Verksamheten ser ut att vara helt kolsvart, säger Jan Blomkvist, Skatteverkets sektionschef i Norrtälje.

Annons

En förmiddag i februari pågår kommersen för fullt vid Roslagens största loppis, Hamnladan vid Norrtäljes hamn. Någon tittar på tallrikar och någon köper en begagnad video i lokalen där nästan allt går att finna. Priset på varorna ligger på alltifrån några kronor till tusenlappar; allt hanteras i kontanter.

När NT:s reporter frågar efter kvitto på en inköpt orange 25-kronorstermos blir butiksbiträdet först förvånad, sen skriver han ut en handskriven kvittens. Efter ytterligare en begäran finns till och med ett organisationsnummer på kvittot. Allt verkar i sin ordning tills numret kontrolleras hos Skatteverket.

Det finns inte en siffra rätt med det där personnumret, säger Jan Blomkvist, Skatteverkets sektionschef i Norrtälje.

Butiksbiträdet, den 62-årige man som skrivit sitt personnummer på kvittot och som enligt fastighetsägaren hyr lokalerna och driver loppmarknaden, är inte registrerad för moms eller F-skatt och betalar inte arbetsgivaravgifter, allt sammantaget grundläggande krav för att få driva näringsverksamhet med anställda.

Verksamheten saknar också tillstånd från polisen att sälja begagnade varor, något som är straffbart med böter och fängelse i högst sex månader.

Enligt lagen ska man vara registrerad och föra tydlig bokföring som vi kan kontrollera för att förhindra handel med stöldgods, säger Börje Eriksson vid polisens tillståndsenhet i Stockholm.

Det kan vara läge att kolla upp den där verksamheten, säger han och hänvisar till närpolisen i Norrtälje som svarar:

De har inte de tillstånd verksamhetens typ kräver, men säger att de ska ansöka, säger Sven Nilsson, chef för närpolisen i Norrtälje.

Enligt Skatteverket har den 62-årige mannen inte betalat in någon skatt under en längre period. Han har dessutom miljonskulder till staten, privatpersoner och företag.

Jan Blomkvist på Skatteverket tror att förklaringen till den registreringslösa tillvaron kanske går att finna i skulderna.

Många skuldsatta personer hamnar i en situation där de inte tycker att det är lönt att betala skatt de resonerar som så att ”varför jobba när fogden tar alla pengar”, säger han.

Men det leder till problem:

Det är demoraliserande för de företagare som betalar skatt att andra inte behöver göra det. Dessutom skapar det en osund konkurrenssituation. Samhället måste stötta dem som gör rätt för sig. Ett sätt att få stopp på verksamheten är att kronofogden utmäter all egendom, säger Blomkvist.

Kronofogden har haft ögonen på Hamnladans föreståndare under en längre period trots att mannen saknar både bostads- och folkbokföringsadress.

Den enda kontaktuppgiften är en postbox i Stockholm.

Vi håller på med en tillgångsundersökning, men har inte hittat några utmätningsbara tillgångar. Även om vi hittar egendom måste vi beakta kostnaden att flytta alla föremål mot det exekutiva värdet, säger Tomas Olsson på Kronofogdemyndigheten i Uppsala.

Köpmannaföreningen i Norrtälje, där Hamnladan inte är medlem, tror att verksamheten är ett undantag.

Jag tror säkert att våra medlemmar och de butiker som finns i staden fullgör sina förpliktelser mot staten och sina anställda. Bara att våga bedriva svart verksamhet mitt i smeten, sådant kommer fram för eller senare, säger Björn Andersson.

När NT får tag i den 62-årige mannen säger han att det stämmer att verksamheten drivs av honom som enskild näringsidkare, men att det är helt fel att den drivs svart. Han ber oss att återkomma senare, men svarar inte när vi sedan försöker nå honom.

Mer läsning

Annons