Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gulddagg/Vaniljkaka med äpplen

Annons

Ingredienser:

250 g smör eller margarin

750 g syrliga äpplen

4 ägg

4,5 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

ströbröd till formen

ca 4,5 dl stadig vaniljkräm

pärlsocker och florsocker till dekoration

Gör så här:

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 23 cm i diameter.

Riv äpplena och pressa dem genom ett durkslag. Koka marsankrämen och låt den kallna.

Vispa 4 äggulor (spara äggvitorna!) med socker och rör ner smöret. Tillsätt potatismjölet följt av vetemjölet som först blandats med bakpulver och arbeta samma till en deg. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.

Värm ugnen till 180 grader; lägg 3/4-delar av smeten i formen och täck med de rivna äpplena. Fördela vaniljkrämen ovanpå. Avsluta med ett sista lager smet grädda kakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Låt kakan svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer in den att kallna helt i kylskåp.

Blanda lite florsocker med kallt vatten och pensla den färdiga kakan. Strö till sist över lite pärlsocker.

Mer läsning

Annons