Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grilla med nya ingredienser

Glöm grillkryddsindränkta skivor av fläskkarré och flintastek. Satsa istället på örtkryddade lammspett, fetaostfyllda paprikor och kyckling med smak av feta och soltorkad tomat på grekiskt vis.

Annons

Klicka här för bildspel.

Grönsaksspett (4 port)

0,5 tärnad aubergine

0,5 gul zucchini

0,5 röd paprika skuren i bitar

0,5 grön paprika skuren i bitar

8 små hela pärllökar

8 hela körsbärstomater

0,5 dl olivolja

1 tsk örtsalt

4 nypor svartpeppar

4 blötlagda träspett

Gör så här

Skär grönsakerna i mindre bitar.

Blanda olivolja, örtsalt och peppar och marinera grönsakerna i tre timmar.

Trä upp grönsakerna på spetten och grilla dem gyllenbruna.

Örtmarinerade lammspett (4 port)

1 kilo lammfilé skuren i kuber

1 dl vitt vin

4 skivade vitlöksklyftor

1 kruka timjan

1 kruka oregano

2 msk färsk rosmarin

salt and peppar

4 blötlagda träspett

olivolja

Gör så här

Blanda alla ingredienser, utom salt och peppar, till en marinad.

Skär köttet i bitar och lägg ner det i marinaden, ställ kallt över natten.

Trä upp köttet på pinnar och grilla i cirka 15 minuter, pensla spetten med olivolja flera gånger under grillningen.

Salta och peppra efter behag.

Mintyoghurt (4 port)

2 dl yoghurt

1 vitlöksklyfta

0,25 dl hackad, färsk dill

0,25 dl hackad mynta

salt

peppar

olivolja

Gör så här

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt en stund före servering.

Fetastuffad paprika (4 port)

4 långsmala paprikor, valfri färg

2 dl mosad fetaost

2 ägg

4 nypor svartpeppar

olja att steka i

Gör så här

Skär av locket på paprikorna och ta bort kärnorna.

Rör ihop fetaost, ägg och peppar och blanda väl.

Fyll paprikorna med oströran och tryck tillbaka paprikans lock.

Värm upp ganska mycket olja i en stekpanna och stek paprikorna väl runtom tills de är gyllenbruna.

Tomat- och fetafylld kycklingfilé (4 port)

4 kycklingbröst

2 dl mosad fetaost

0,5 dl hackad, färsk oregano

0,5 dl hackade, soltorkade tomater i olja

olivolja

salt

Gör så här

Skär ett snitt i kycklingfilén, vik ut filén och banka lite lätt med handen.

Salta och peppra på bägge sidor.

Rör ihop fetaost, oregano och soltorkade tomater och blanda väl.

Fördela fyllningen på den ena halvan av varje utbankad kycklingfilé och vik över den andra halvan.

Tryck till försiktigt så att fyllningen ”sätter sig”.

Smaksätt olivoljan med salt och peppar, marinera kycklingen i några timmar och grilla den sedan i totalt omkring 15 minuter kolla noga att köttet är genomstekt. Servera kycklingen med en enkel tomatsås.

Enkel tomatsås (4 port)

1 brk krossade tomater

15 champinjoner

2 vitlöksklyftor

lite socker

salt och svartpeppar

1 dl rött vin

Gör så här

Skiva svamp och vitlök, fräs i en kastrull i lite smör.

Tillsätt tomaterna och vinet, smaka av med salt, socker och svartpeppar.

Låt såsen sjuda medan kycklingfilén grillas.

Ljummen pastsallad med medelhavsgrönsaker (4 port)

400 g valfri pasta

1 aubergine

1 gul zucchini

1 röd paprika

1 grön paprika

1 påse skalad smålök

1 ask coctailtomater

balsamvinäger och olivolja

färska örter

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

Skär zucchini, aubergine och paprika i mindre bitar och stek dem mjuka tillsammans med löken i lite olja i en stekpanna.

Tillsätt coctailtomaterna sist.

Fördela den kokta pastan på ett vackert uppläggningsfat och fördela grönsakerna över.

Skeda över balsamvinäger och olivolja och strö finklippta örter överst.

Marinerade portabellosvampar (4 port)

4 portabellosvampar

3 msk olivolja

finklippt färsk timjan och oregano - 1 knapp deciliter sammanlagt

1 pressad vitlöksklyfta

salt

Gör så här

Ansa svampen, blanda ihop en marinad av oljan, örterna och kryddorna och lägg ner svampen att marinera i minst tre timmar, gärna över natten.

Grilla svampen och strö lite färska örter över.

Mer läsning

Annons