Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grädden på moset på nyårsbjudningen

Vet du vilket tilltugg du ska bjuda på när gästerna anländer på nyårsafton? Köket bjuder på några lättgjorda munsbitar, som även passar bra vid tolvslaget.

Annons

Minitomater med mozzarella (20 st)

20 päronformade småtomater

1 påse minimozzarella

basilikablad

1. Skär ett vågrätt snitt ungefär halvvägs genomtomaterna.

2. Dela varje miniost mitt itu och stick in en bit ost och del av ett basilikablad i varje tomat.

Smörstekt baguette med ricotta, persika och parmaskinka (6 port)

2 dl ricotta (italiensk färskost)

2 msk färskriven parmesanost

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

0,5 lantbaguette

olivolja till stekning

1-2 persikor på burk (obs! undvik sådana i sockerlag)

6 skivor parmaskinka

basilika

1. Blanda ricotta, parmesan, olivolja, salt och peppar i en skål. Skär brödet lite på snedden i snygga skivor.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta/stek brödet i den på bägge sidor tills det får en gyllene yta.

3. Lägg upp brödet på ett serveringsfat. Skär persikorna i mindre klyftor och linda in klyftorna i skinskivorna. Hit kan du förbereda.

4. Bred, strax före serveringen, ut en klick oströra på varje brödbit, lägg på skinkrullen och toppa med lite färsk basilika.

Avokadotoast med räkor (16-18 st)

500 g lite större räkor med skal

3 limefrukter

4 avokadofrukter

2 msk färsk, finhackad koriander

0,5 dl olivolja

salt och svartpeppar från kvarn

1 baguette

till garnering: slätbladig persilja och små limeskivor

1. Skala räkorna och lägg dem i en skål. Pressa saften av 1 limefrukt över och rör om.

2. Dela, kärna ur och skär avokadorna i bitar. Mixa avokadon med koriander, saften från 2 limefrukter och olivolja i några sekunder. Smaka av med salt och peppar.

3. Skär baguetten i sneda skivor, rosta dem gyllenbruna på båda sidor i 225 grader varm ugn.

4. Fördela avokadoröran på bröden och toppa med limemarinerade räkor. Garnera med slätbladig persilja och små limeskivor.

Crostini med fetaost, dill och rostad paprika (18 st)

18 naturella crostini

200 g fetaost

2 msk creme fraiche

finhackad dill

1 brk rostad paprika

1. Mosa fetaosten med en gaffel och rör ner lite creme fraiche så att röran blir mer lätthanterlig.

2. Rör ner dillen.

3. Klicka ut röran på crostinin och toppa med en strimla rostad, röd paprika på varje.

Paprikapudrade parmesanchips med pinjenötter (10-15 st)

2 dl finriven parmesanost

pinjenötter

paprikapulver

1. Sätt ugnen på 175 grader. Fördela parmesanosten i runda ringar på en plåt med bakplåtspapper.

2. Lägg några pinjenötter på varje rundel och baka i ugnen i cirka 8 minuter.

3. Pudra över lite paprikapulver före servering.

Smördegsinbakade oliver (ca 35 st)

1 ark färdigkavlad smördeg

1 brk, cirka 350 g, kärnfria oliver, gärna fyllda (exempelvis med sardell)

1 äggula

sesamfrön

1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela den färdigkavlade degen i fyrkanter, ungefär 3x3 cm stora.

2. Lägg en oliv på varje degfyrkant och tryck samman hörnen till ett paket.

3. Pensla med en uppvispad äggula och strö över lite sesamfrön. Baka i cirka 15 minuter.

Räkor på spett (ca 10-15 st)

250 g skalade räkor

0,5 gul paprika

0,5 chilifrukt

1 skalad vitlöksklyfta

1 salladslök

skal och juice från en halv limefrukt

0,5 dl olivolja

salt och svartpeppar

1. Hacka paprikan i små tärningar. Finhacka chilifrukten, vitlöksklyftan och salladslöken. Blanda allt i en skål.

2. Tillsätt rivet skal från lime och rör i oljan och limejuicken. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

3. Lägg i räkorna och låt dem marinera i 45 minuter. Trä upp räkorna på små coctailpinnar och servera.

Rökt laxrulle med pepparrotsost (15-20 st)

200 g rökt lax i tunna skivor

100g kesella

1-2 msk riven pepparrot

salt och svartpeppar

basilika

saften från 0,5 citron

1. Blanda färskosten/kesellan med pepparrot, salt och peppar. Smaka av.

2. Lägg laxen omlott på plastfolie och bre på den smaksatta färskosten. Fördela basilikablad över och pressa över citronsaften.

3. Rulla ihop laxen till en fast rulle, ställ den i kylen i minst 1 timme. Skär i 2 cm breda skivor då rullen stelnat.

Knäckebrödsticks med cheddaroströra (8 st)

3 dl finriven västerbottensost

2 dl creme fracihe (en mager variant funkar bra)

färsk rosmarin

salt och peppar

lite olivolja

Vilmas knäckesticks med rosmarinsmak

1. Blanda den finrivna osten med creme fraiche och olivoljan.

2. Portionera ut röran i åtta mindre glas och garnera med en rosmarinkvist.

3. Stick ner 2 knäckesticks i varje glas och servera.

Fler tips på en lyckad nyårsbjudning hittar du här!

Mer läsning

Annons