Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott och lätt från Thailand

Han lärde sig laga mat av mamma Naree hemma i Sukhothai och finslipade kunskaperna på Rodengymnasiets restaurangutbildning. Nu har Yothin Eriksson öppnat Norrtäljes första thailändska restaurang i Görla med kompanjonerna Win Jakkarin-Falk och Hans Falk. - Det verkar som om folk har längtat efter det här, säger han.
 

Annons

Se bilder på maten

Gaeng Gai/ Kyckling med bambuskott, röd curry och kokosmjölk (4 port)

0,5 kg kycklingfilé

1 burk skivade bambuskott

1 burk kokosmjölk

3 msk röd currypasta

2 msk fisksås

1 tsk salt

1 msk palmsocker (vanligt strösocker fungerar också)

några kaffirlime (finns på orientaliska hyllan)

1 finchackad chili

några blad söt thaibasilika

1. Skölj kycklingen och skär den i små bitar (cirka 3 centimeter långa och 1 centimeter breda).

2. Hetta upp matolja i en kastrull eller i en wok och tillsätt den röda currypastan och rör tills det blir en fin röd, oljig yta.

3. Häll i 1 kopp kokoksmjölk och koka upp under omrörning på medelhög värme.

4. Tillsätt kycklingen och låt det småkoka tills kycklingen blir vit och genomkokt.

5. Tillsätt resten av kokosmjölken och bambuskotten.

6. Krydda med fisksås, socker och salt och låt det hela koka upp på nytt. Garnera med kaffirlime, chili och den söta basilikan. Servera med jasminris.

Pla goong/ Kryddstark räksallad (4 port)

600 g tigerräkor (råa)

koriander

2 finstrimlade morötter

1 strimlad gul lök

1 strimlad rödlök

strimlad citrongräs

4 strimlade tomater

Dressing:

2 msk fisksås

1 msk palmsocker (vanligt strösocker fungerar också)

2-3 msk limesaft

finhackad chili efter smak

1 tsk chilipasta

1 tsk finhackad vitlök

1. Skölj och strimla grönsakerna.

2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner räkorna och koka dem i 2-3 minuter. Häll av vattnet.

3. Blanda iordning dressingen.

4. Blanda alla salladsingredienser i en skål. Tillsätt räkor och dressing. Rör om väl.

5. Servera med eller utan - valfritt! - kokt jasminris och öl.

Mer läsning

Annons