Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott betyg för kulturskolan

Fler elever, få på kö och många konserter.
Bengt Hilding, rektor för nybildade Kulturskolan i Rimbo, är nöjd med första året.

Annons

Kulturskolan i Rimbo bildades förra året som en avknoppning från den kommunala musikskolan. Idén kom från musiklärare Bengt Hilding som såg fördelar med en liten enhet som kunde hålla nära relationer till föräldrar och hembygd. När han nu, efter drygt en och en halv termin, gör en utvärdering tycker han att Kulturskolan levt upp till föresatserna. 

Han har tagit fram statistik för Rimboskolorna som visar att de musikutövande eleverna i årskurserna fyra till nio ökat med 53 procent från februari 2006 till februari 2008, trots att elevantalet i sin helhet minskat med 14 procent. År 2006 fanns det 85 elever som stod i kö för att få spela. Den siffran har reducerats till 15.

 Vi har i stort sett lyckats radera ut kön, säger Bengt Hilding. 

Han anser att orsaken i första hand är administrativ.

 Förr hamnade ansökningarna i Norrtäljes Rimbohög, nu ringer föräldrarna direkt hit och så lyckas vi ordna tider.

 Det som också är roligt är att jag får en jämnt stigande kurva om jag lägger ihop siffrorna med intagna och köande elever under de senaste fyra åren. 

Bengt Hilding gillar även att antalet konserter, som elever och lärare givit utanför skolan, mer än fördubblats jämfört med tidigare år.

 Det är jätteviktigt, både för eleverna och för samhället, att vi är utåtriktade.

Av de 960 elever som går i årskurserna fyra till nio i Rimbos åtta skolor är 239 även elever i Kulturskolan. De får undervisning av 15 olika lärare varav flertalet bara har timanställning.

 Sammanlagt utgör vi cirka sex tjänster, säger Bengt Hilding. 

Viss nyrekrytering har skett sedan Kulturskolan bildades.

 Vi har försökt hitta lärare som är aktiva musiker och på så sätt kan vara förebilder för eleverna utöver det att de undervisar, säger Bengt Hilding.

Det kostar en elev lika mycket att gå i Kulturskolan som i den traditionella musikskolan. Kulturskolan drivs som en kooperativ, ekonomisk förening där lärarna är medlemmar.

 Det som skiljer oss från den kommunala musikskolan är att vi är en förening med stadgar där det bland annat står att vi ska engagera oss i det lokala kulturlivet och vara samarbetspartner med både näringsliv och föreningsliv, säger Bengt Hilding. 

Kulturskolan drivs som ett projekt och har ett ettårsavtal med kommunen.

 Inga politiker har frågat oss hur det går, men jag hoppas vi får fortsätta efter sommaren, säger Bengt Hilding. 

Sofi Piehl [email protected]

Veckolång konsertturné avslutas hos Lions på VibyskolanMusik i alla hörn av Rimbo bjuds denna vecka. Det är lärare och elever från Kulturskolan som står för underhållningen.

Kafé Chocolate, biblioteket, Birgittagårdens äldreboende, Valborgsmässo­elden vid Arkadien och Lions konstutställning i Vibyskolan är några av de platser som får besök av Kulturskolans musicerande medlemmar. 

Rektor Bengt Hilding och övriga lärare på Kulturskolan tycker att det är viktigt att eleverna får utöva sin konst på allmänna platser.

 Så att alla får del av kakan och inte bara de som råkar ha egna barn som spelar, säger Bengt Hilding.

Gårdagens besök på Birgittagårdens äldreboende uppskattades helt klart av de lyssnande som placerats mitt i samlingssalen mellan två orkestrar. Den ena leddes av träblåslärare Ragnhild Dominique Wikström och den andra av violinlärare Peter Gardemar. Eleverna kom från Bålbroskolan, Långsjöskolan och Vibyskolan. 

Planen är att Kulturveckans finalkonserter ska ges i samband med Lions vårsalong på Vibyskolan. Då har Kulturskolan även inbjudit musik- och teckningslärare Anton Grandert från Norrtälje att hålla workshop i teckningens konst. 

Sofi Piehl [email protected]

Mer läsning

Annons