Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Götheborgsbesöket en klass för sig

Ett jippo och ett turistevenemang, men också en långsiktig investering i Norrtälje. I ostindiefararen Götheborgs kölvatten frodas företagsamhet, turism och livsglädje för invånarna.

target=”_blank”>Se fler bilder här!

Webb-tv: Se när Götheborg anlöper Norrtälje!Klicka sedan på Ostindiefararen till höger.

Annons

Götheborgkalaset är inte gratis. Notan för att få skeppet att lägga till vid Norrtälje hamn landar på drygt en halv miljon kronor. 230 000 kan kommunen komma att betala ur egen ficka.

Väl värt pengarna. Bra pr för kommunen, säger Kjell Jansson (m), kommunalråd. 

Turistevenemangen duggar tätt under sommaren, men oftast brukar inte kommunkontoret vara med och organisera själva. Det mesta som händer sker under privata aktörers och ideella föreningars försorg.

Det här var en engångsföreteelse. Vi fick ett erbjudande om att få hit skeppet och samtidigt en positiv signal från kommunledningen och villiga sponsorer. 

Sannolikheten att Götheborg kommer tillbaka är mikroskopisk, säger Dan Löfgren, näringslivschef, Norrtälje kommun.

Från kommunens sida är Götheborg inte bara en kul grej utan det finns en större tanke, det handlar om en investering.

Framförallt handlar det om ett långsiktigt varu­märkesbyggande. Locka företag och potentiellt nya invånare. Samtidigt är det allra mest värdefulla att 

Norrtäljeborna känner stolthet och glädje, säger Dan Löfgren. 

Dessutom förväntas besökarna spendera en hel del pengar på de verksamheter restauranger, kaféer och småbutiker som finns på plats vid skeppet. Företag som ställer upp med sponsorpengar.

Besöket innebär stora kostnader men vi fick tidigt besked från Roslagens Sparbank och andra som ville vara med. Har aldrig varit med om att något varit så lättsålt. Alla företag som jag pratade med ville vara med på ett eller annat sätt, säger Dan Löfgren. 

Hur mycket pengar förväntas handeln i samband med besöket generera?

Det är svårt att sätta en siffra, men företagen i kommunen kommer att få stor draghjälp. Det finns både små och stora företag i hamnen och många kan göra affärer på plats. Någon bestämmer sig för att köpa en båt, en bil eller ett hus. Det blir massa affärer bara av det faktum att det är 15 00020 000 personer som söker sig till Norrtälje, säger Dan Löfgren. 

Skeppet ska också locka till sig turister och det verkade det inte lida brist på. Över tusen personer hade gått ombord redan under tisdagskvällen.

Det är ett enormt tryck på turistbyrån från folk som vill besöka skeppet. Jag hade inte förstått hur stort det här är. Vi har normalt sett mycket grejer på gång under sommaren, men det här tar priset, säger Annica Norström, turistchef på Norrtälje kommun. 

Patrik Ekström

[email protected]

Alla vill synas i vimlet runt Götheborg

En salig blandning av företag passar på att sälja och marknadsföra sig under Götheborgs besök.

Vi kommer att göra mycket goda affärer om vädret håller i sig, säger Mathias Sundholm, eventansvarig på Gamla Stans Trädgård. 

Mat och öl serverades i en strid ström inne på området som restaurangen fått tilldelat ett stenkast från skeppet.

Nu är det ändå ganska lugnt, det var mer folk här igår kväll, säger Mathias Sundholm. 

Under onsdagskvällen ska ett band spela och för det har man stora förhoppningar.

Några meter bort längs med kajen har bygg- och bostadsföretaget Credentia ställt ut en ritning på sitt stora bostadsprojekt i Älmsta.

För oss är det värt varenda krona det kostar att ställa ut här. Vi använder oss inte av någon mäklare utan sköter allt själva och då är det här ett bra sätt att marknadsföra sig på, säger Per Nordin, vice vd. 

Även Roslagens Sparbank gjorde reklam för sina ungdomsbostäder och så kunde man ta ut pengar för att köpa lakritsstänger och annat gott.

Götheborg och folk­anstormningen lockade också till sig utställare som inte var lika välkomna.

Den där korvgubben har inget tillstånd utan ställer sig där det passar. När man ber honom flytta på sig säger han att han får stå var han vill. Alla andra gör rätt för sig men det ska alltid vara någon som inte gör det, säger Dan Löfgren, näringslivschef, Norrtälje kommun.

Patrik Ekström [email protected]

Läs även

Hon kom seglande som en dröm

Mer läsning

Annons