Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Götheborg kommer till sommaren

Ostindienfararen Götheborg gästar Norrtälje under sommarens seglats i Östersjön.
Besöket i Norrtälje är planerat till den 15-17 juli.

Annons

Norrtälje kommun ska stå som värd och är beredd att satsa som mest 230 000 kronor på evenemanget. Samtidigt hoppas kommunen hitta medfinansiärer. 

Ceremonier ska anordnas både när Götheborg lägger till i Norrtälje hamn och vid avresan därifrån och däremellan är det tänkt att norrtäljebor såväl som fritidsboende ska kunna göra besök ombord. Det exakta programmet är inte färdigt ännu. 

Ostindiefararen Götheborg gav sig ut på sin hittills längsta seglats i oktober 2005 då färden gick till Kina. I sommar väntar en kortare tur i Östersjön. Den inleds från Göteborg den 16 maj och går vidare till Stockholm, Helsingfors och Tallinn. Under sommaren ska Götheborg också passera längs den svenska kusten upp till Luleå. 

Den ursprungliga ostindiefararen ”Götheborg” gick på grund och förliste vid inloppet till Göteborg den 12 september 1745. Skeppet var fullastat med te, porslin, siden och kryddor och nästan i hamn efter sin tredje Kinaresa, som varat i hela 30 månader. 

När det förlista skeppet undersöktes i december 1984 trodde dykarna att inte särskilt mycket fanns kvar, men under lagren av lera fanns en hel del att återupptäcka. Och drömmen om att återskapa skeppet väcktes. 

Den 6 juni 2003 kunde så den ”nya” Götheborg sjösättas.

Ann Sjöblom

[email protected]

Mer läsning

Annons