Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör upp om försvaret

Annons

Kriget i Georgien kom som en chock för de allra flesta svenskar, inklusive försvarspolitikerna. Plötsligt visade sig Ryssland inte alls vara lika snällt och vänligt som vi hade trott och hoppats. Istället agerade Ryssland på ett sätt som tydligt visade att landets ledning har ambitionen att landet åter skall bli en stormakt och att man inte tvekar att ta till militära maktmedel.

Det här innebär en helt ny säkerhetspolitisk situation för Sveriges del, jämfört med den som rått sedan Sovjetunionens upplösning 1989. Det innebär att Sverige inte längre enbart kan satsa på att utbilda soldater för tjänstgöring i fredsbevarande uppdrag. Det innebär också att Sverige inte kan fortsätta nedrusta på samma sätt som vi gjort under många år.

Därför är det bra att alliansens fyra partiledare i lördags meddelade att inga fler förband kommer att läggas ner.

Bra är också att regeringen skjuter upp det försvarsbeslut som skulle kommit nu i höst, och först vill göra en analys av hur Georgienkriget påverkar Sveriges säkerhetspolitiska läge och vad detta ställer för krav på vårt försvar. Det vore korkat av regeringen att inte ta hänsyn till den aggressivitet som Ryssland visade i Georgien, och risken för att Ryssland använder samma argument för att ”undsätta” ryssar i Ukraina, Estland, Lettland och Litauen.

Självklart vore det också bra om det gick att få en bred politisk enighet om den svenska säkerhetspolitiken och hur det svenska försvaret skall se ut. Därför bör alliansen välkomna socialdemokraternas partiledare Mona Sahlins förslag om att statsminister Fredrik Reinfeldt bjuder in till partiledaröverläggningar om försvars- och säkerhetspolitiken.

Socialdemokraterna ville i fjol skära ner försvaret med sju miljarder kronor, men tydligen har Georgienkriget fått Mona Sahlin att tänka om och ompröva kravet på besparingar. Det är bra.

Förhoppningsvis är Mona Sahlin inte heller bara ute efter att så split i alliansen, utan vill verkligen ha en bred försvaruppgörelse. För detta talar att en sådan uppgörelse skulle göra det enklare för henne att regeringsförhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet. Båda dessa partier vill skära ner försvaret kraftigt, men om socialdemokraterna har gjort upp med alliansen om försvaret kan Mona Sahlin strunta i deras nedskärningskrav.

Även alliansen har allt att vinna på en bred försvarsuppgörelse. Det skapar stabilitet för försvaret och gör att försvarsfrågan lyfts bort från det dagspolitiska käbblet. Dessutom gör det, som en extra bonus, att alliansen kan slippa ur det dilemma man försatts sig i genom FRA-lagen. För självklart borde en uppgörelse om försvaret mellan alliansen och socialdemokraterna också innehålla en uppgörelse om att utreda vilka uppgifter FRA skall ha.

Mer läsning

Annons