Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör upp om energin

Det blev ingen överenskommelse i går när alliansregeringen och de rödgröna partierna möttes i energisamtal. Det var väntat.

Annons

Mer oväntat var att man beslutade att samtalen skall fortsätta. Det är bra. Det är mycket viktigt med långsiktighet och stabilitet inom energipolitiken. Det vore därför mycket bra om det gick att uppnå en energiöverenskommelse som alla partier står bakom.

Men man skall dock inte dra alltför stora växlar av att inte energisamtalen mellan regeringen och oppositionspartierna bröt samman redan vid första mötet. Båda parter har ett intresse av att visa att man vill förhandla och att man vill komma överens. Ingen av parterna vill få skulden för att förhandlingarna bryter samman.

Å andra sidan borde det finnas goda förutsättningar för någon form av uppgörelse. Efter alliansregeringens uppgörelse förra veckan är inte skillnaderna mellan de både blocken så stora, framför allt inte när det gäller förnybar energi och energieffektivisering, där både parter vill göra storsatsningar.

På detta område borde det också finnas utrymme för eftergifter från regeringens sida. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sade i går att de ville ha en större utbyggnad av den förnybara energin och en större satsning på energieffektivisering än vad alliansregeringen kom överens om förra veckan.

Det bör regeringen gå med på. På samma sätt bör regeringen ta till sig kritiken från oppositionen om att man satt målen för lågt, till exempel när det gäller andelen förnybar energi, där regeringen lagt sig bara någon procentenhet över det mål som EU kräver att Sverige skall nå. Även om inget annat EU-land har ett så högt mål som Sverige och inget annat land presenterat en plan som visar hur man ska sitt mål, så finns ingenting som stoppar Sverige från att sätta ett ännu högre mål. Att bara uppnå EU:s krav känns inte speciellt ambitiöst.

Om viljan finns borde man alltså kunna göra upp om det man är överens om, det vill säga satsningen på förnybar energi, och utelämna det man är oense om, som kärnkraften.

Tyvärr finns det mycket som talar mot en sådan uppgörelse. Folkpartiet och moderaterna lär knappast ställa upp på en storsatsning på förnybar energi om det inte samtidigt innebär att förbudet mot nya kärnkraftverk tas bort. Och de rödgröna partierna vill säkerligen av taktiska skäl inte gå med på en energiöverenskommelse där kärnkraften inte finns med det skulle ju till exempel göra att de inte längre kan hävda att Centerpartiet ”svikit”.

Men förhoppningsvis sätter alla partiledningar landets bästa före partiets, och inser hur viktigt det är för Sverige med en bred och långsiktig överenskommelse på energi- och klimatområdet. Gör upp om energin!

Mer läsning

Annons