Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör din egen glass

Deppig över att sommaren går mot sitt slut? Trösta dig med hemgjord, chokladstinn glass. Prova något av chokladälskande pralintillverkaren Johanna Gullanders recept där lingon trängs med vit choklad och kola eller där chokladmockasmak får sällskap av pistagenötter. Hur gott som helst!

Annons

Lingonglass med kolasås ( 6 port)

Ingredienser till glassen

2 ägg

2 äggulor

1 dl strösocker

3 dl mellangrädde

3 dl vispgrädde

120 gram vit choklad

3 msk rårörda lingon

Gör så här

Blanda hela ägg, äggulorna och socker i en skål och vispa till en slät smet.

Hetta upp mellangrädden under ständig omrörning tills det nästan kokar, ta bort kastrullen från plattan och häll i cirka 100 gram av den vita, hackade chokladen.

Rör tills chokladen har smält.

Häll den sedan över äggsmeten samtidigt som du rör kraftigt.

Häll över smeten i en värmetåligt skål och ställ skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten.

Hetta upp smeten under omrörning tills den tjocknat och häll den sedan i en skål och låt den svalna.

Vispa upp vispgrädden löst och vänd sedan ner den i den avsmalnade chokladsmeten.

Häll chokladsmeten i en plastbehållare (som tål frysas) och täck över den och låt frysa i cirka 2 timmar tills den nästan är fryst.

Ta ut den och rör om kraftigt med en gaffel så att iskristallerna bryts sönder.

Blanda i resterande hackad vit choklad och rör därefter försiktigt ner lingonen.

För att få en kraftigare röd nyans på glassen, kan 2-3 droppar röd karamellfärg hällas i.

Ställ tillbaka glassen i frysen och frys tills den fått en fast konsistens.

Tänk på att ta fram glassen 10 min innan servering.

Kolasås

55 gram smör

2 dl strösocker

1,5 dl röd mjölk

2,5 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

Gör så här

Blanda smör, socker, mjölk, och sirap i en kastrull och hetta försiktigt upp tills sockret har smält.

Koka upp och låt det sedan koka på svag värme i 10 minuter under omrörning tills såsen fått kolabrun färg och tjocknat.

Chokladmocka med pistagenötter (6 port)

2 ägg

2 äggulor

1 dl råsocker

3 dl mellangrädde

225 gram mörk choklad

3 dl vispgrädde

1 msk pulverkaffe

1 dl pistagenötter osaltade

Gör så här

Blanda hela ägg, äggulorna och socker i en skål och vispa till en slät smet.

Hetta upp mellangrädden i en kastrull under ständig omrörning tills det nästan kokar, rör ner pulverkaffet tills det är upplöst.

Ta bort kastrullen från plattan och häll ner ca 200 gram av den hackade chokladen.

Rör tills det är en jämn smet.

Häll ner chokladblandningen i äggsmeten samtidigt som du rör om kraftigt.

Häll över smeten i en värmetålig skål och ställ skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten.

Hetta upp smeten under omrörning tills den tjocknat och häll den sedan i en skål och låt den svalna.

Vispa upp vispgrädden löst och vänd sedan ner den i den avsmalnade chokladsmeten.

Häll chokladsmeten i en plastbehållare (som tål att ställas i frysen) och täck över den.

Låt frysa i cirka 2 timmar tills den nästan är fryst.

Ta ut den och rör om kraftigt med en gaffel så att iskristallerna bryts sönder.

Blanda i resten av den mörka hackade chokladen och pistagenötterna

Ställ tillbaka glassen i frysen och frys tills den fått en fast konsistens.

Tänk på att ta fram glassen 10 min innan servering.

Mer läsning

Annons