Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda desserter med äpplen

Är du lycklig nog att ha en egen trädgård med äppelträd är det bara att gå ut och plocka när frukten mognat. Annars bågnar affärernas frukthyllor just nu av mängder med praktfulla, vackra och härligt saftiga äpplen.Och när du ätit dig trött på ren fruksmak kan det kanske smaka bra med en riktigt god äppeldessert!
 
 

Annons

Äppelkaka för nötfreaks

(6-8 port)

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk råsocker

1 krm salt

2 msk vatten

Fyllning:

5 äpplen

1 dl socker

1 msk mörk sirap

50 g smör

1 tsk vaniljsocker

2,5 dl blandade nötter (vi valde pecan-, val-, cashew och paranötter)

1. Sätt ugnen på 200°. Kör mjöl, socker, smör och salt i matberedartillsatsen med kniven monterad. Tillsätt vattnet och kör lite till, bara så att degen går ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i ca 30 minuter.

2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.

3. Ta fram pajdegen ur kylskåpet och tumma ut den i en pajform eller springform. Förgrädda den i ca 10 minuter, gärna med folie över kanterna. Lägg ut äppelskivorna och nötterna i ett jämt mönster i pajen.

4. Smält smöret i en kastrull och blanda ner socker och sirap. Sänk värmen och sjud försiktigt i ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och blanda ner vaniljsockret. Fördela blandningen över äpplena och grädda kakan i cirka 20 minuter. Passa kakan mot slutet och täck den med folie de sista minuterna om det ser ut att behövas.

5. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Lättgjord apfelstrudel

(4 port)

2 syrliga äpplen

2 msk smör

1 dl russin

2 msk brun farin

1 msk vaniljsocker

2 tsk kanel

1,5 dl hackade valnötter

2 ark filodeg

1 dl smält smör

1. Skär äpplena i små tärningar. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs äppeltärningarna lätt någon minut på svag värme tillsammans med övriga ingredienser.

2. Skär filodegen i rektanglar, cirka 5x10 cm. Varva äppelfyllning och filodegsplattor i fyra högar på smord plåt.

3. Pensla filodegen med smält smör mellan varven. Baka i ugnen på 175 graders värme i cirka 25 minuter. Servera med lättvispad grädde eller en generös kula vaniljglass.

Ugnsbakade äpplen

med vanilj

(6 port)

6 stora äpplen

2 vaniljstänger

Fyllning:

1 dl kokosflingor

1 dl strösocker

1 msk vetemjöl

50 g mjukt smör eller margarin

1,5 dl grädde

1. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

2. Skär bort blomfästena på äpplena. Ta ur kärnhusen och lite av fruktköttet med en liten sked så att äpplena blir hela i botten.

3. Skär en skåra runt äpplena på mitten för att skalet inte ska spricka under stekningen.

4. Ställ äpplena i en smord ugnsform och fördela fyllningen i hålen.

5. Dela vaniljstängerna i bitar och stoppa ner den i hålet så att den ser ut som skaft. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter i 225 grader. Servera äpplena med vispad grädde.

Äppeltartletter

(4 port)

2 plattor fryst smördeg

2-3 syrliga, fasta matäpplen

2-3 msk hackade hasselnötter

2-3 msk korinter eller russin

1 msk rivet citronskal

2-3 msk råsocker

1,5 tsk malen kanel

2 msk smör

florsocker

1. Kavla ut de tinade degplattorna till dubbel storlek. Dela upp dem på mitten.

2. Fördela äpplena i tunna skivor över, strö över nötter och korinter och avsluta med citronskal, socker, kanel och lite smör på toppen.

3. Sätt in tartletterna i 200 grader varm ugn och baka i cirka 15 minuter.

4. Pudra lite florsocker över tartletterna strax före serveringen och bjud vispad grädde, glass eller en klick creme fraiche till.

Mer läsning

Annons