Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God och lättlagad midsommarbuffémat

Det finns alltid tid att bjuda in till midsommarfest för släkt, vänner och bekanta som kanske längtar efter något annat än traditionellt sillbord med färskpotatis och tillhörande snaps på midsommaraftonen.

Annons

Avocadobåtar

avocado i klyftor

1 citron

kallrökt lax i tunna skivor

wasabi (japansk pepparot)

rostade sesamfrön

Gör så här:

Beräkna en halv avocado och en skiva lax per person.

Skär avocadon i klyftor, droppa lite citronsaft över så att den inte mörknar.

Bred lite wasabi på laxen och linda runt avocadon.

Doppa ändarna i rostade sesamfrön.

Avocadobåtarna blir bäst om de görs samma dag som de ska serveras.

Kronärtskockor med limeröra

2 normalstora kronärtskockor

150 g creme cheese

saft och rivet skal från 0,5 lime

gräslök

0,5 msk flytande honung

Gör så här:

Koka kronärtskockorna hela i 30-40 min el tills bladen lossnar.

Blanda ihop limeröran, bryt loss kronärtskockans blad och lägg lite röra på varja blad.

Limeröran kan göras en dag i förväg, men koka kronärtskockan och fördela röran på bladen på själva serveringsdagen.

Melonsoppa med sparrisknopp

1 vattenmelon

1 röd chili (valfri styrka)

vitlök

pressad citron

salt

sparris

Gör så här:

Sjud sparrisen i saltat vatten i tre-fyra minuter, skölj i kallt vatten så att kokningen avstannar.

Mixa den rensaden melon och övriga ingredienser till en slät soppa, häll i små koppar och stick i sparrisen.

Går bra att förbereda för att hälla i koppar samma dag.

Varm brietårta med tomat och basilika

1 brietårta

en rejäl grabbnäve coctailtomater i olika färger

basilikablad

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.

Placera brieosten på ett ugnsfast fat och lägg halverade tomater och basilikablad på toppen.

Ställ strax innan gästerna anländer in fatet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Vid serveringen är det gott att skära några snitt i osten så att varm, bubblig brieost rinner ut litegrann på fatet.

Gratinerade nachochips

majschips

köttfärs (egenstekt och tacokryddad)

riven ost

Gör så här:

Lägg chipsen på fat, droppa lite köttfärs på varje chips och toppa med rven ost. Ställ in i mikron någon minut och servera.

Sommarsallad

1, 5 kg små kokta färskpotatisar

1,5 kg små kokta rödbetor

300 g chèvreost

2 askar ruccolasallad

1 påse färsk spenat

5 tomater

2 rödlökar

rostade pinjenötter

balsamicoolja

Gör så här:

Koka tvättad potatis, koka rödbetor och skala dessa.

Skiva chèvren.

Blanda alla ingredienser, gärna medan potatisen och rödbetorna ännu är lite ljumna.

Häll en aning balsamicoolja över salladen och servera.

Parmainlindad kycklingfile

2,5 kg kycklinglårfilé

15 skivor lufttorkad skinka

2 dl grovriven parmesanost

basilika

Gör så här:

Bred ut kycklingfilén, lägg lite riven parmesan och ett basilikablad på varje.

Salta, peppra och rulla ihop kycklingen.

Linda in varje kycklingrulle i en skiva parmaskinka och fäst med en sticka.

Ge parmapaketen en stekyta i en grillpanna på spisen, stek sedan klart dem i ugnen det tar cirka 10 till 15 minuter i 175 grader varm ugn.

Detta kan göras ett par dagar i förväg, parmapaketen kan sedan värmas upp en kort stund på grillen eller i mikron.

Basilikasås

1 kruka basilika

2 vitlöksklyftor

1 dl riven parmesanost

8 dl cremé fraiche

salt peppar

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till en creme, tillsätt eventuellt lite mjölk om såsen känns för fast.

Kan göras ett par dagar i förväg.

Pannacotta m. färsk passionfrukt

1 liter grädde

6 st gelatinblad

2 vaniljstänger

passionsfrukt

Gör så här:

Blöt upp gelatinbladen i vatten.

Skrapa ur vaniljstångens frön och värm upp dem i grädden, krama ur de mjuka gelatinbladen och rör ner dem i grädden.

Häll upp i koppar eller små skålar och låt svalna i kylen.

På serveringsdagen: skär itu färska passionfrukter och skrapa ur frukten i glasen.

Jordgubbsshot med tryffelboll

2 liter färska jordgubbar

2 dl socker

1 msk pressad citron

1 dl mousserande vin

tryffelbollar

Gör så här:

Mixa jordgubbarna med stavmixer, värm dem i en kastrull tillsammans med sockret tills det smälter.

Tillsätt citron och det mousserande vinet.

Kyl och häll i små snapsglas.

Sätt tryfflarna på sticka och ställ i glaset.

Mer läsning

Annons