Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God Jul önskas alla snälla politiker 2008

Annons

Julafton närmar sig. I morgon är det dags.

Årets julstress har varit minst lika stor som alla andra år. Det är alltid lika svårt att få pengarna att räcka till alla julklappar, all julpynt och all julmat.

Även Norrtäljes politiker har svårt att få julpengarna att räcka. Vissa har till och med haft ont om pengar hela året, trots att det ju var högkonjunktur ända fram till september. Förhoppningsvis kan därför årets julklappar ge Norrtäljes snälla politiker ekonomisk hjälp i de bistra tider som nu väntar.

Första julklappen går till moderaten Kjell Jansson. Som kommunalråd är han ansvarig för kommunens ekonomi, och kämpar hårt för att minska alla utgifter. Det är inte så populärt bland kommuncheferna, och det har i år gjort att flera av dem sagt upp sig.

Men det är smällar man får ta. Kjell Jansson får därför en sedelklämma som julklapp, så att han kan klämma åt de kvarvarande kommuncheferna lite extra.

Under året har Kjell Jansson också tvingats hitta ny kommundirektör. Även om det gick lite fel vid upphandlingen har den nye konsulterande kommundirektören, Sören Karlsson, goda meriter från ett välrenommerat tidningsföretag. Sören Karlssons julklapp blir därför en sedelpress, som kommunen kan ha stor nytta av. I alla fall tills polisen upptäcker den.

Kommunens socialdemokratiska oppositionsråd Elisabeth Björk har inga större problem med pengar. Om hon tycker att det fattas pengar till vård, skola eller omsorg så föreslår hon bara en ny skattehöjning.

Elisabeth Björk får därför en piratdräkt och en skattkarta i julklapp. Då blir det ännu lättare för henne att hitta skatter att höja.

Ann S Pihlgren, barn- och skolnämndens moderata ordförande, vill dock inte höja skatten. Istället vill hon lägga ner skolor. Då blir skolorna bättre. Ju fler som läggs ner, desto bättre blir de.

Ann S Pihlgren har dock mött ett oväntat hårt motstånd mot dessa pedagogiska idéer. Hon får därför en skolpeng i julklapp, så att hon får råd att förbättra skolorna, trots att hon till sist bara fick lägga ner en enda skola.

Kristdemokraten Åke Malmström, ordförande i socialnämnden, har inte heller haft det lätt med pengarna. Eländet i kommunen har blivit mycket värre än vad politikerna trodde när de gjorde budgeten. Och någon medkänsla från Kjell Janssons håll är inte att vänta.

Åke Malmströms julklapp blir därför en kollekthåv. Med den kan han gå runt på kommunstyrelsemötena och försöka skramla ihop pengar till kommunens mest utsatta medborgare.

Centerpartiets Berit Jansson kan också behöva en julklapp. När hon i våras tillträdde som kommunstyrelsens förste vice ordförande, så var det högkonjunktur och glada tider. Men nu har det vänt, och prognoserna blir allt dystrare.

Berit Jansson får därför en spargris i julklapp. Hon är ju bonde och därför gör denna julklapp också att hon kan behålla mental kontakt med sitt jordbruk även när hon befinner sig på kommunkontoret.

Till sist får även Göran Pettersson, moderat riksdagsledamot, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande för Roslagsbostäder, en julklapp. Med tanke på hans många uppdrag, och hans bakgrund inom försvaret, så blir hans julklapp en frisedel.

Mer läsning

Annons