Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gitarryra i Grisslehamn

Grisslehamns gitarrfestival är igång. Tre dagar av jazz, flamenco, rock och klassisk musik.
– Vi vill visa gitarrens bredd, säger Göran Lindelöw, en av grundarna och medlem i bandet Sextionde breddgraden.

Annons

De tre grannarna och gitarrfantasterna Göran Lindelöw, Dan Johansson och Johan Ferner Ström startade förra året föreningen Skatudden för de sköna konsterna. Ur det mynnade sedan idén ut om att starta en gitarrfestival ut. Det gick så bra att det nu är dags för den andra festivalen.

Vi har fler uppträdanden i år, säger Johan Ferner Ström. Det blir också midnattskonserter med luta och oud, som är ett arabiskt stränginstrument.

De tre barndomsvännerna startade festivalen för att de ville erbjuda ett högkvalitativt kulturarrangemang i Grisslehamn. Och det som förenade de tre var gitarrerna.

Göran Lindelöw, Dan Johansson och Johan Ferner Ström spelar också i trion Sextionde breddgraden. Johan Ferner Ström sjunger.

Men festivalens höjdpunkt är flamencogitarristern Erik Steen som spelar på Hotell Havsbaden onsdagskvällen med sitt band Flamenco Fusion.

Han är en av Sveriges absolut bästa flamencogitarrister, säger Göran Lindelöw.

Bandet består av slagverkare, dansare och dragspelare. 

På torsdagen viks kvällen åt jazz. Då spelar Göran Lindelöw trio och Kaspar Agnas trio och Ellen Arkbro och Mary Blomqvist sjunger.

Det blir blandat med en del evergreens, men Mary sjunger en del soul så det blir sådan toner också, säger Göran Lindelöw.

Det blir också en del återbesök. Bland annat Gummessonkvartetten och Magnus Gutke var här förra året.

Ett populärt inslag var orkestern Havets strängar där alla som kan spela gitarr får vara med. Sista dagen ger orkestern en konsert.

Förra året hade en kille åkt ända från Uppsala för att vara med, minns Johan Ferner Ström. 

Nytt för i år blir också ett stipendium som delas ut till en ung lovande gitarrist.

Många har ju spelat gitarr och då är det kul att se de som är duktiga. Det kan handla om att man lärt sig tre ackord till att man kan öva och utveckla spelet hur långt som helst, säger Göran Lindelöw.

Trots fäblessen för stränginstrumentet blir det uppehåll för gitarrfestivalen nästa år.

Vi har gjort om den till en biennal. Nästa år blir det något annat arrangemang, säger Johan Ferner Ström . 

Vad det kan bli är inte klart. Bland annat har de kontakter med Världskulturmuseet i Göteborg som de hoppas kunna använda. Sextionde breddgraden vill vara en kulturförening i bred bemärkelse.

Det är spännande hur man kan göra en bygd intressant med hjälp av kultur. Om Eckerölinjen lades ner är det ändå Albert Engström man minns Grisslehamn för, säger Johan Ferner Ström .

Therése Söderlund [email protected]

Mer läsning

Annons