Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig algblommning vid Roslagens kust

I går slog de giftiga algerna till.
Både Rödlöga och Fredlarna drabbades.
- Vi krattar upp det värsta i vikarna, säger Lotta Lindblad Söderman.

Annons

Trots att radion sa att algblomningen bara berörde Gotland var det i går det hände - sjok av blågröna, giftiga bakterier drog in över Roslagens kust.

- Det stämmer. Vi har iakttagelser från både Rödlöga och Fredlarna innanför Svenska högarna, säger Gunnar Aneer, marinekolog vid länsstyrelsen.

För expertarna som noga följer utvecklinga till havs var tidpunkten ingen överraskning.

- Vi såg hur det började i onsdags. Vädret var ”idealiskt” genom att det var lugnt och stilla i vattnet samtidigt som det blev riktigt varmt, säger Gunnar Aneer.

I den övergödda Östersjön uppstår då perfekta livsbetingelser för algerna, som egentligen inte växter utan koncentrerade sjok av bakterier.

- De ställer till trassel eftersom de kan vara giftiga. Vissa är det inte men skillnadenär omöjlig att se med blotta ögat. Därför måste man alltid utgå utgå från att de är giftiga.

Framförallt hundar och små barn ska inte vara i vattnet när algerna syns. En anledning är att barn inte på samma sätt som vuxna undviker att svälja vattnet. En annan är att mindre kroppsvikt gör dem mer känsliga.

Hos människor kan de så kallade cyanobakteriern orsaka muskelkramper och huvudvärk. Hundar och andra husdjur kan avlida.

På Fredlarna såg Lotta Lindblad Söderman algerna dra in mot ön.

- På vissa ställen är det en gulaktig gegga. Näten går inte att lägga i , de blir som gardiner, säger hon.

Under fredagen drev algerna sakta in i vikarna.

- Vi försöker kratta upp dem för därinne försvinner de inte sedan. Och då luktar de inte gott.

Lotta Lindblad Söderman riktar nu en uppmaning till länderna kring Östersjön att lösa problemet en gång för alla. Utan bättre miljö kommer de giftiga blomningarna att komma tillbaka gång på gång.

- De måste ta tag i det internationella arbetet, säger hon.

Mats Hedström [email protected]

Fakta Algblomning

Under sommaren (juli till augusti) brukar blomningar av cyanobakterier, även kallade blågrönalger, ofta uppstå. De är egentligen ett slags bakterier, men deras många likheter med alger gör att de brukar räknas till gruppen växtplankton. Näringstillgången och vädret påverkar cyanobakteriernas blomningar. Soligt och vindstilla väder, tillsammans med höga näringsämneshalter (främst av ämnet fosfor), förlänger till exempel blomningarna. En del av blomningarna består av potentiellt skadliga arter såsom Nodularia spumigena, även kallad katthårsalg, som brukar bilda tydliga samlingar på havsytan. Källa: Länsstyrelsen

Mer läsning

Annons