Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritids tvingas in i skolan i Hallstavik

Fritidshemmet Magistern stänger och flyttar in i källarplanet i Hallsta skola till hösten. Föräldrarna protesterar.
– Det är katastrof att byta idylliska Sörgården med trädgård, äppelträd och en härlig uteplats mot en källarlokal med asfalt utanför, säger föräldern Jonas Hägglöw.

Annons

På fritidshemmet Magisterns avdelning Sörgården går barn i åldrarna fem till åtta år. Fritidshemmet ligger ett stenkast från Hallsta skola och har tidigare varit lärarbostad. Här finns uppvuxen trädgård, lekredskap, lekstuga och grillplats.Föräldrarna till de barn som går här anser att barnen blir bestulna på en miljö som är värdefull för barns utveckling och lek.

Sörgårdens miljö är ovärderlig, nu ska den bytas ut mot en källarlokal med små fönster i taket så barnen inte ens kan titta ut, säger föräldern Susanne Hägglöw. 

En annan förälder, Tony Repo, anser att politikerna tänker för lite på miljö och för mycket på pengar.

Ingen tänker längre på barnens miljö, säger han upprört. 

Barn- och skolkontoret har inte tagit ställning till vilka skollokaler som ska användas. Det är rektors ansvar.

Hotet om stängning av Magistern har Hallsta skola haft över sig i 15 år. När elevantalet nu sjunker, har vi inte något att sätta emot. Den här lokalen är den bästa lösningen, den behöver rustas och vi har fått löfte om att få en översyn av skolgården så att den blir bra rent pedagogiskt. Vi behöver mer lekutrustning, redskap, buskar och träd, säger Elisa Salmi. 

Ulf Gustavsson, chef för barn- och skolförvaltningen säger att flytten av Magistern är ett led i samutnyttjande av lokaler mellan skola och fritidshem och att det har genomförts på flera ställen i kommunen.

Ärendet har varit upp i lokala samordningsgruppen och i vår budget har vi ett besparingskrav på 2,5 miljoner kronor, säger Ulf Gustavsson. 

Han förstår att föräldrarna är upprörda och besvikna över att fritidshemmet tvingas flytta till andra lokaler.

Magistern är som en härlig Sörgårdsidyll och jag kan förstå dem, säger Gustavsson. 

I kommunens plan för barnomsorg och skola står att ”det är viktigt att den fysiska miljön stimulerar till kreativitet och aktivitet”. Föräldrarna tycker inte att den nya lokalen uppfyller det.

Jag tycker att det är fel att beskriva lokalen som en källarlokal. Den har sedan många år fungerat som skollokal, säger Ulf Gustavsson.

Han är övertygad om att det går att utveckla den nya lokalen och få en bra verksamhet. 

Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

Mer läsning

Annons