Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frasiga våfflor

Supergoda, frasiga våfflor med både gräddfil och vispgrädde i smeten gör succé på fikabordet. Receptet ger ungefär åtta laggar, men är lätt att dubblera.

Annons

Ingredienser (8 st):

2 ägg

2 msk socker

1 dl vispgrädde

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl gräddfil

1 msk smält smör

Gör så här:

Värm våffeljärnet. Separera äggen och lägg vitorna i en bunke. Vispa till ett fast skum. Lägg ner gulorna i en annan bunke, tillsätt sockret och vispa ljust och poröst. Vispa grädden. Sikta ner vetemjölet och bakpulvret i äggulesmeten. Tillsätt gräddfilen, den vispade grädden och det smälta matfettet, rör sedan smeten slät. Vänd varsamt ner äggviteskummet och grädda våfflorn gyllenbruna i riktigt hett våffeljärn. Kanske behöver du smörja laggen lite innan den första våfflan gräddas. Servera de frasiga gräddvåfflorna med lättvispad grädde eller glass och sylt.

Mager våffla (12 st)

Mager våffelvariant som blir riktigt god och frasig också utan grädde. De här våfflorna kan var och en kring bordet unna sig att backa på.

Ingredienser:

3 ägg

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk florsocker

1 krm salt

5 dl mjölk

1 msk smält smör

Gör så här:

Skilj äggvitorna från gulorna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i mjölken lite i taget till en jämn smet, tillsätt det smälta smöret och äggulorna. Vispa vitorna vita och blanka, vänd därefter ner dem lite slarvigt i smeten. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med lite matfett. Smeten räcker till ungefär tolv laggar, grädda våfflorna i ca 2 minuter. Servera med sedvanliga våffeltillbehör.

Mer läsning

Annons