Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk potatiskaka

Inte lika fet, men minst lika god som den klassiska gratängen, är den här franska potatiskakan. Se till att pressa ner potatisen ett par gånger under gräddningen så att allt kokar ihop till en fast kaka som bara smälter i munnen.

Annons

Ingredienser (4 port):

1 kg skalad potatis, av fast sort

75 gr smält smör

25 gr nyriven parmesanost

2 finhackade vitlöksklyftor

flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

Skär den skalade potatisen i tunna skivor, helst i matberedare. Sätt ugnen på 200 grader och smörj generöst en rund kakform, cirka 15 cm i diameter, med smör.

Lägg potatisskivorna, lite omlott, i ett första lager. Droppa över lite smält smör, strö över lite ost och lite vitlökshack, salta och peppra. Fortsätt sedan på samma sätt, avsluta med smält smör. Grädda kakan i ca 45 minuter till dess potatisen är helt mjuk, pressa ner den ett par, tre gånger under tiden i ugnen så att kakan blir riktigt fast och kompakt.

Mer läsning

Annons