Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram för fler debatter

Norrtäljes kommunpolitiker tycker om att debattera. Det är bra, även om det ibland gör att fullmäktigemötena blir onödigt långa. Men det är mycket bättre än att mötena är korta på grund av att kommunstyrelsens förslag klubbas igenom helt utan debatt, vilket är fallet i många andra kommuner.

Annons

Debatterna i Norrtäljes fullmäktige är dock oftast kopplade till en speciell beslutspunkt på föredragningslistan. Mer allmänna debatter förekommer nästan aldrig, egentligen bara en gång per år, när budgeten skall antas.

Det här är synd. Det behövs fler övergripande debatter i fullmäktige, fler debatter som är visionära och inte kopplade till en enda politisk fråga, som en ny vattenledning eller nedläggningen av en skola.

Det var därför mycket bra att Socialdemokraterna tog initiativ till en speciell fullmäktigedebatt om kommunens ekonomi med anledning av finanskrisen. Det var också bra att den styrande borgerliga majoriteten stödde förslaget.

Debatten om ekonomin hölls på fullmäktigemötet i måndags kväll. Och det märktes att politikerna var ovana vid den här typen av debatt. Debatten tog aldrig någon riktig fart, och många inlägg var mer än lovligt vaga.

Debatten var dock såpass bra att det inte bör avskräcka partierna att anordna fler allmänna debatter, till exempel om miljön, ungdomars situation, företagsklimatet och integrationen av invandrare. Och nästa gång bör man också minska maxtiden för varje debattinlägg från tre till två minuter i måndags var det flera som inte hann upp i talarstolen under den timme som hade avsatts. Däremot bör man inte förlänga den totala debattiden en timmes debatt är alldeles lagom.

Kanske var det också ovanan vid debattformen som gjorde att oppositionen var så snäll mot den styrande majoriteten i debatten. Eller också känner Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att det nu är fel tid för hårda angrepp; att det är samling som gäller.

I vilket fall var det ovanligt att höra socialdemokrater och vänsterpartister berömma majoriteten för att kommunens ekonomi är så stark. För knappt tre år sedan ville samma partier tillsätta en kriskommission eftersom de tyckte att majoriteten misskötte kommunens ekonomi. Sedan dess har man oavbrutet krävt högre kommunala utgifter samtidigt som man röstat emot alla majoritetens förslag att sälja bostäder, vilket är en av anledningarna till att kommunen nu är skuldfri, och därför har ett mycket bättre läge än de flesta andra kommuner.

Norrtälje har helt enkelt agerat helt rätt konjunkturmässigt: man har sålt när priserna varit höga, och har nu pengar att investera när priserna är lägre. Om detta beror på skicklighet eller på ren tur är dock inte helt lätt att avgöra.

Mer läsning

Annons