Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotovinnaren Bäckersbästa bilder

Berättande porträtt och färgsprakande närbilder.
Matilda Bäcker, vinnare i UNG:s fototävling, visar denna vecka tio av sina egna favoritbilder och berättar om sitt förhållande till fotografering.
Se samtliga i ett bildextra här.

Annons

Matilda Bäcker vann UNG:s fototävling med filmtema och fick ett presentkort på 2 000 kronor i fotoutrustning och ett bildextra på UNG:s webbsajt.

Denna vecka kan ni se 10 av hennes bilder genom att klicka här.

Här nedan är hennes vinnarbild från tävlingen.

Modell: Minnah Karlsson

Makeup: Desiree Andersson

Här berättar hon om sitt eget förhållande till fotografering:

Att fotografera är att skapa, det är konst.

Jag har alltid tyckt om att skapa och anser mig själv vara kreativ. Men jag har aldrig kunnat rita och måla speciellt bra och jag tror det är en av orsakerna till att jag började fotografera. För att få fram bilder använder jag mig istället av min kamera, med den kan jag skildra både verklighet och fantasi. För att vara lite klyschig kan jag väl säga att kameran är min pensel och världen är min målarduk.

Det jag tycker är mest fantastiskt och roligt med att fotografera är när jag får en idé eller en vision om en bild i mitt huvud och sedan faktiskt har förmågan att skapa den bilden med hjälp av kameran. Sedan är det såklart inte alltid det blir rätt från början men processen fram till den färdiga bilden har också sin charm. Att experimentera med inställningar, vinklar, ljus och skärpa är en rolig del i skapandet. Eftersom jag mestadels fotograferar porträtt och modellbilder är det inte bara kamerans inställningar och min egen kreativitet jag har att tillgå. Jag har dessutom fördelen att kunna förflytta och interagera med motivet på ett sätt som till exempel inte landskapsfotografer kan göra. Det är en av anledningarna till att jag tycker att det är så roligt att fotografera människor.

Mitt mål med fotograferandet är att utvecklas och utmana mig själv hela tiden. Jag vill våga testa gränser och bryta fotoregler. Min förhoppning är också att i framtiden kunna arbeta och försörja mig som fotograf.

Matilda Bäcker

Mer läsning

Annons