Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt blockad i Kapellskär

Transportarbetareförbundet trappar upp konflikten om arbetstiderna för landets hamnarbetare. Kapellskär berörs däremot inte av de nya åtgärderna. I Kapellskärs hamn gäller sedan tidigare blockad mot övertid, nyanställning och inhyrning av personal.

Annons

Strejk bryter i dag ut bland Transportanslutna hamnarbetare i Stockhoms hamn, Varbergs hamn och Wallhamn. Strejken innebär ett totalstopp av arbetet.

 Anledningen är att man i dessa hamnar gjort sig skyldiga till blockadbryteri genom att använda sig av övertid och inhyrd personal. Som det ser ut i dagsläget har vi inga planer på att utvidga strejken med fler hamnar, säger Per Winberg, förbundsordförande i Transport.

I hamnen i Kapellskär gäller alltså blockaderna som tidigare, men enligt hamnchef Rikard Sahl är det ingenting som kunder utanför hamnen märker av.

 Mot oss slår det på det sättet att vi inte kan ändra i arbetsschemat, med tanke på blockaderna mot övertid, nyanställning och inhyrd personal. Vi har inte behövt ställa in några avgångar och vi har dispens för förtöjning av fartyg, men den personalen får inte hjälpa till att lasta och lossa, säger han.

Ett totalstopp i de berörda hamnarna rör det sig däremot inte om. Många arbetare är nämligen anslutna till Hamnarbetareförbundet, som inte varslar om strejk utan nöjer sig med blockaderna.

Andreas Andersson

Mer läsning

Annons