Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första grammofonartisten i Skederid? (ljudklipp)

Emma Larsson, i randigt i mitten av bilden, har anledning att se nöjd ut. Inte bara för att hon denna dag den 20 augusti 1938 hyllas på sin 75-årsdag. Utan också för att hon ett par år tidigare, den 16 april 1936, blivit den troligen första "grammofonartisten" i Skederid/Husby Lyhundra.

Annons

Lyssna här! (inspelningen är från 1936)

Hon spelades hon in på vaxskiva när hon sjöng ”Tryggare kan ingen vara”. På gitarr ackompanjerade hennes son Johan Jansson, som på bilden sitter omedelbart till vänster om henne och råkar blunda lite. Ljudtekniker var hennes sonson David Jansson, vid inspelningstillfället 24 år gammal. Han är den unge mannen i fluga två steg till höger om henne.

Mellan de två sitter David Janssons hustru Ester Jansson.

David Jansson gjorde diverse roliga inspelningar i släkten under 1930-talet. Inspelningen med Emma Larsson gjordes på ett grammofonverk som han själv byggt.

Musik och bild har välvilligt vidarebefordrats till familjeredaktionen av Ester Janssons svärson, pressveteranen Guy Jamais, som bor i Lohärad med hustrun Gunilla. Han har spelat upp skivan på en föreningsträff med pensionärer i Husby församlingshem, till allmän förtjusning.

Emma Larsson levde 1863-1940.

Mer läsning

Annons