Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre kommundirektörens avtal medger dubbla löner

Den avskedade kommundirektören Lilian Eriksson kan få ett nytt jobb och fortfarande ta emot sitt avgångsvederlag.
I hennes avtal med kommunen finns nämligen ingen samordningsparagraf i den händelse hon skulle bli avskedad.

Annons

Avtalet är ett resultat av en förhandling mellan kommunen och Lilian Eriksson. Avgångsvederlaget är ett engångsbelopp som man har kommit överens om, säger Tony Wallin, personalchef på Norrtälje kommun.

Han tycker inte att det är konstigt att det saknas en överenskommelse om samordning av lönerna i den händelse kommundirektören skulle bli avskedad.

Det här är ett civilrättsligt avtal mellan två parter. Personer i chefsbefattning har sällan samma slags anställningsskydd eller pensionförmåner som vanliga anställda. Och det är inte heller lika enkelt att söka nya jobb, säger han.

Frågan om en samordningsparagraf var inte uppe när Lilian Eriksson anställdes. Det bekräftar kommunalråd Kjell Jansson (m).

Eftersom det handlade om en tidsbegränsad period tog vi inte upp det, säger han.

Efter att beskedet kom att Lilian Eriksson får gå från sin tjänst, begärde hon i ett brev till kommunen närmare fem miljoner kronor i avgångsvederlag. Summan skulle motsvara lönen för den femårsperiod som hon var tillförordnad tjänsten samt ett års avgångsvederlag. Men i avtalet står ingenting om att hon ska få betalt för hela perioden som hon var förordnad, om hon blir avskedad.

Jag ser inte att hon har någon rätt att begära lön för hela perioden, säger advokat Lars Viklund som Norrtälje kommun har anlitat i saken.

Lilian Eriksson vill inte kommentera huruvida hon kommer ta saken till domstol om hon inte får ut hela den begärda lönen. I anställningsavtalet med Norrtälje kommun är hon dessutom bunden till tystnadsplikt i frågor som rör kommunens ledning.

Av lojalitet till min arbetsgivare vill jag inte uttala mig om det här, säger hon.

Mer läsning

Annons