Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förgänglighetens eviga skönhet

Säsongen börjar gå mot sitt slut och många av de gammaldags rosorna är på väg att blomma ut.
– Förgängligheten är en del av blommornas charm, säger trädgårdsmästaren Helena Krön.

Annons

Hon driver handelsträdgården mitt i Älmsta, där rosprakten går att skåda under ytterligare några veckor.

I sex säsonger har Helena Krön och hennes make byggt upp handelsträdgården Kröns trädgård. Där finns en mängd växter. Bland annat ett hundratal olika rosor. Både så kallade gammeldags sorter, som ska ha uppkommit före 1867, och nyare varianter.

Helena Krön själv känner mest för de äldre rosorna. De blommar ofta bara några veckor om året, men bjuder då på överdådig prakt.

 Man ser knoppar ena dagen, nästa står busken i full blom och doftar jättemycket. Det är fantastiskt och värt att vänta på, säger hon.

Kärleken till den vilda naturen var det som fick Helena Krön att bli trädgårdsmästare. Hon har alltid fascinerats av örter och medicinalväxter.

Även i dessa sammanhang spelar rosorna en viss roll. Bland annat har de använts i tillverkning av medicin, parfym, potpurrier och i teer.

Helena Krön tror att de flesta med trädgård har någon eller några olika rossorter. Vilka som är mest populära går i vågor. Ett tag nu har rabattrosor varit väldigt poppis. Men efterfrågan på de gammeldags sorterna börjat öka igen.

En anledning till att rabattrosorna är så omtyckta är för att de blommar flera gånger under en säsong.

För att uppleva de flesta av de gammeldags rosorna måste man vara just där och just då. Det gillar jag. Fast det strider mot mycket av mentaliteten i dagens samhälle, där allt ska vara öppet och tillgängligt hela tiden, säger Helena Krön.

För några veckor sedan fick Kröns trädgård besök av Rosuppropet, en landsomfattande inventering av rosor. Syftet med projektet är att hitta och dokumentera värdefulla kulturrosor som har odlats i minst 50 år.

Det kom väldigt mycket folk och visade upp sina exemplar. Så mycket besökare hade arrangörerna inte haft sedan starten 2005. De var alldeles lyriska och har redan planerat in att komma tillbaka till oss nästa år, säger Helena Krön.

Annika Jeppsson

Mer läsning

Annons