Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare sågar regeringens satsning

Regeringens utlovade satsning på företagsamhet i statsbudgeten får tummen ner av representanter för småföretagarna i Norrtälje.
– För ett mindre företag innebär en minskning av arbetsgivaravgiften med en procentenhet bara en marginell förändring, säger Larry Åberg, ordförande för Företagarna i Roslagen.

Annons

Läs även: "Oseriöst att sänka a-kasseavgiften"

Med stor sannolikhet det mest kraftfulla konkurrenspaket som lagts i modern tid för företagande, sa finansminister Anders Borg (m) när han igår överlämnade regeringens förslag till statsbudget för 2009 i riksdagen.

Men representanter för småföretagarna i Norrtälje är kritiska i budgeten finns väldigt lite att hämta för mindre företag.

Först höjer man arbetsgivaravgiften för småföretagare med fem procent och sedan sänker man med en procent och säger att man gör en sänkning. Det krävs betydligt kraftfullare insatser, säger Larry Åberg som får medhåll från sin riksorganisation.

Framför allt nu, i ett läge med svagare konjunktur och en finansiell oro som hotar att bli självuppfyllande, borde regeringen satsa mer på att skapa förutsättningar för fortsatt sysselsättningstillväxt i de mindre företagen. Arbetsgivaravgifterna är fortfarande högre än när regeringen tillträdde 2006, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, Företagarnas vd. 

Enligt organisationen är det främst stora företag som kommer att tjäna på regeringens förslag till sänkt bolagsskatt och arbetsgivaravgift. Norrtälje, där det idag bara finns en spillra kvar av storskalig industri och företagande, ställs alltså utanför dessa satsningar.

Regeringen verkar leva kvar i föreställningen att vi lever i ett industrisamhälle och inte ett servicesamhälle, säger Larry Åberg. 

Riksdagsledamoten och Norrtäljepolitikern Per Lodenius (c) tycker inte att man ska se till varje enskilt företag utan till det stora hela.

Tittar man på hela kommunen innebär sänkningen av arbetsgivaravgiften en utgiftsminskning med 45 miljoner per år för företagarna i Norrtälje, säger han.

Enligt honom är avgiftssänkningen och andra förändringar en tydlig markering från regeringen att de tror på företagsamhet och att de vill att företag ska nyanställa.

Den procent som avgiften nu sänks med går inte att jämföra med den tillfälliga sänkning som den förra regeringen införde. Det här är en permanent sänkning, säger Per Lodenius 

Patrik Ekström

[email protected]

Delar av statsbudgeten för 2009 som boende i Norrtälje kommer att känna av:

* Sänkt arbetsgivaravgift med en procentenhet

* Sänkt inkomstskatt (tillskott på ett par hundralappar i månaden för normalinkomsttagare)

* Gränsen för att få betala statlig inkomstskatt höjs

* Sänkt skatt för pensionärer (dock fortfarande sämre skattesituation än för löntagare)

* Sänkt avgift till a-kassan med 50 kronor i månaden.

* Infrastruktursatsningar på enskilda vägar

* Ökad ersättning för skador från sälar och större rovdjur (varg)

* Ökad stöd till lantbrukare och livsmedelsindustrin

* Sänkt bolagsskatt

* Mer pengar åt psykiatrin, forskningen, rättsväsendet, flyktingmottagande, miljön och landstinget för sjukskrivnings- och vårdgaranti-

frågor. 

Kommunen störste vinnaren på sänkt avgift 

Lägre arbetsgivaravgifter och ökade statsbidrag ska ge miljoner över till kommunens verksamhet. Norrtälje kommun är en av vinnarna i regeringens förslag till statsbudget. 

Med stora anställningstal är arbetsgivaravgifter en tung ekonomisk börda för Sveriges kommuner. En börda som ska minska något när regeringen nu planerar att sänka arbetsgivaravgiften med en procentenhet från och med 2009.

För Norrtälje kommun innebär sänkningen att vi får in 15 miljoner extra till kommunen varje år, säger Per Lodenius (c). 

Pengar som kan användas för att anställa fler eller till någon av kommunens verksamheter.

Ytterligare miljoner kan kommunen tjäna in på att ansöka om riktade statsbidrag för bland annat kompetenslyft inom förskolan och yrkesutbildningar.

Det handlar om ett 20-tal miljoner mellan 2009 och 2011 om kommunen söker alla bidrag, säger Per Lodenius. 

Patrik Ekström [email protected]

Mer läsning

Annons