Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagandet mot nya rekord

Nyföretagandet i kommunen når rekordnivåer. Antalet nya företag ökar med 26 procent samtidigt som utvecklingen för övriga landet är den motsatta: minus 0,4 procent.

Annons

Första halvåret i år startades 212 nya företag i kommunen. Det innebär 7,7 nya företag per 1 000 invånare.

Siffrorna gör Norrtälje till en av raketerna på Jobs and societys lista över nyföretagandet.

 Norrtälje går från plats 91 till 38 i vår ranking av landets 290 kommuner. Det är den högsta placeringen kommunen haft sedan vi började mätningarna 1990, säger Mats Evergren på Jobs and society. 

Norrtäljes kurva har klättrat stadigt uppåt de senaste 18 månaderna. Det har medfört en nominering i tävlingen Årets nyföretagarkommun 2008.

Mats Evergren tycker att kommunen har all anledning att slå sig för bröstet:

 Nyföretagandet är grunden för överlevnad och utveckling. Och Norrtälje har fokuserat på de här frågorna, bland annat genom att etablera ett lokalt nyföretagarcentrum, säger han. 

Stockholm noterar 15,7 nya företag per 1 000 invånare och toppar som vanligt listan. Här minskar dock nyföretagandet (minus

4 procent) liksom i övriga större städer. Tvåa och trea på rankingen är Trosa och Åre. 

Johan Sverke [email protected]

Hårt tryck på NyföretagarcentrumIntresset för att starta eget är stort i Norrtälje. Det vittnar de anställda på Nyföretagarcentrum om.

Det har varit ett hårt tryck sedan vi öppnade i februari, säger Lena Norrman och Johan Kjellström.

Både Lena Norrman och Johan Kjellström är egna företagare och jobbar deltid på Nyföretagarcentrum. Deras långa erfarenhet av näringslivsfrågor gjorde att de valdes ut när nyföretagarcentret skulle bemannas. 

Duon har tagit emot cirka 120 besök det första dryga halvåret. Samtidigt har telefonen ringt nästan dygnet runt, hävdar Lena Norrman.

 Så vi är inte förvånade över att Norrtälje rankas högt när det gäller nyföretagande. Det har hänt mycket i kommunen senaste året. Nyföretagarcentrum och 

Handelskammaren har öppnat och kommunen har fått en ny näringslivschef. Dessutom tar Roslagens sparbank ett stort ansvar, särskilt när det gäller ung företagsamhet, säger Lena Norrman. 

Nyföretagarcentrum finansieras av det lokala näringslivet och erbjuder gratis rådgivning för dem som går i starta eget-tankar.

Verksamheten går ut på att Lena Norrman och Johan Kjellström ger besökarna hemläxor.

 De ska göra affärsplaner och budget. Det handlar om att vägleda och uppmuntra men ibland har jag också avrått en del från att gå vidare, säger Johan Kjellström. 

Så här långt har de 120 besöken lett till 35-40 nyregistrerade företag i kommunen. De flesta startas inom handel, friskvård och service. Hantverkare och konsulter är också flitigt representerade.

 Det är mest kvinnor som har varit här. De är ofta försiktigare medan männen bara drar i gång och lånar stora belopp, säger Lena Norrman. 

Besökarna på Nyföretagarcentrum får också hjälp med kontakter till banker, försäkringsbolag och fastighetsägare.

 Men vi talar bara om vad som finns. Vår verksamhet är oberoende och omfattas av tystnadsplikt, säger Johan Kjellström. 

Han tror att behovet av centrets tjänster kommer att öka något i höst när konjunkturen försämras samtidigt som Hallsta pappersbruks stora varsel får genomslag på arbetsmarknaden. 

Johan Sverke [email protected]

Mer läsning

Annons