Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbluffande att Holmen vill ha egen kärnkraft

Annons

Holmens vd Magnus Hall vill att Holmen ska ha egen kärnkraft. Det är en förbluffande önskan, när vi befinner oss i det 21:a århundradet och tekniken ständigt utvecklas.

Anledningen till att Magnus Hall pläderar för ny kärnkraft är att elpriset är högt. Men precis som Reidar Carlsson säger i sin ledare i NT den 10 september beror detta inte på elbrist utan på andra faktorer, till exempel dålig konkurrens och att Sverige alltmer binds samman med länder, som har högre elpris. Att de har det betyder bland annat att även Holmens konkurrenter har höga energikostnader, vilket Magnus Hall föredrar att inte låtsas om.

Det snabbaste, billigaste och miljöbästa alternativet består av effektivisering av energianvändningen, där svensk pappers- och massaindustri skulle kunna visa framfötterna och med tiden bli självförsörjande på energi, vilket forskare redan visat vara möjligt. All ny elproduktion blir dyr, fruktansvärt dyr. Ny kärnkraft blir dyrare än ny vindkraft och ger större osäkerhet med mer kärnvapenråvara, mer radioaktivt avfall, större utlandsberoende och stora klimatförstörande utsläpp (faktiskt).

I framtiden bör pappers- och massaindustrin kunna klara sig med elektricitet tillverkad av egen råvara. Även samhället i övrigt kan minska sin elanvändning genom att utnyttja den teknik som finns och som till stora delar är outnyttjad. Samtidigt är det ju klart att gammal kraftproduktionsteknik med tiden kommer att behöva bytas ut. Detta kan man klara med ny vindkraft och ny biobränslebaserad högeffektiv kraftvärme.

Sverige kommer under de närmaste åren att få ett stort elöverskott som lämpligen kan exporteras för att ersätta smutsig kolkraft. Men elpriset kommer ändå att öka, eftersom resten av Europa i genomsnitt har högre elpriser än Sverige.

Om vi önskar en något så när dräglig tillvaro i framtiden för oss och våra efterkommande, krävs att vi tar vårt ansvar och satsar på billigaste, miljöbästa alternativ: energieffektiviseringar, vindkraft och effektiv kraftvärme. Inte mer kärnkraft!

Dan Westin, mp

Mats Dannewitz-Linder, mp

Mer läsning

Annons