Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrad flyktingmottagning

Ett nytt projekt ska skynda på integrationen av flyktingar i Norrtälje. De sex kommunerna i Stockholm nordost planerar att starta en gemensam flyktingmottagning från nästa höst.

Annons

Sedan tidigare samarbetar Norrtälje, Österåker, Vallentuna, Vaxholm, Täby och Danderyd i frågor som rör näringsliv, bostäder och infrastruktur.

Nu är tanken att kommunerna ska jobba gränsöverskridande även när det gäller mottagningen av flyktingar.

Österåker har med hjälp av EU-pengar (250 000 kronor) tillsatt en projektledare som under ett halvår ska ta fram riktlinjer för samarbetet.

I går dök projektledaren Katarina Almquist Carnlöf upp i Norrtälje för att träffa personal som jobbar med flyktingärenden i kommunen.

Pia Blomgren, sektionschef på socialförvaltningen och ansvarig för kommunens flyktingmottagning, är försiktigt positiv till nordostsamarbetet.

Vi vill förstås titta på vad vi kan få ut av det. Samtidigt har vi en mycket väl fungerande flyktingmottagning i Norrtälje med vårt eget Pius-projekt, där vi samarbetar med arbetsförmedlingen, säger hon.

Birgitta Håkansson, introduktionssamordnare på kommunens flyktingmottagning, betonar också vikten av att behålla Pius-projektet.

Där ger vi de nyanlända en individuell plan. Målet är att få ut dem i arbetslivet så fort som möjligt. En stor fördel är att flyktingmottagningen sitter i samma hus som arbetsförmedlingen, säger hon.

Nordostsamarbetet är ännu bara i sin linda men både Birgitta Håkansson och Pia Blomgren ser fördelar med regional samverkan.

Vi får tillgång till en bredare arbets- och utbildningsmarknad, säger de.

Det händer mycket inom integrationspolitiken just nu. Förutom det nya nordostsamarbetet har Kommunförbundet bjudit in till en träff den 17 september för att diskutera flyktingsamverkan i hela länet.

Samtidigt har en statlig utredning föreslagit att stora delar av ansvaret för flyktingmottagningen ska flyttas från kommunerna till staten 2010.

En statlig introduktionsersättning som ska ersätta kommunernas försörjningsstöd, socialbidragen, är också på gång.

I väntan på det efterlyser Birgitta Håkansson en kommunal introduktionsersättning.

Om vi slapp handläggningen av försörjningsstöd skulle vi få loss mer resurser för att arbeta med introduktionen av flyktingar, säger hon.

Mer läsning

Annons