Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar larmar om friskola

Norrtälje fria skola - En liten skola som uppmärksammar varje, enskild elev. Helt fel menar flera föräldrar med barn i skolan, som vänt sig till skolförvaltningen i Norrtälje, skolinspektionen och utbildningsdepartementet.
- Vi vill varna andra föräldrar från att söka till skolan, säger en pappa.

Annons

På fredag är sista dagen i skolvalet för alla som ska börja förskoleklass eller årskurs sju i höst. Ett par dagar innan larmar föräldrar vid Norrtälje fria skola om problem vid deras skola.

En och en ringer de till NT. De uppger namn och telefonnummer och ber sedan om att få vara anonyma. De vill varna andra föräldrar - men de är samtidigt rädda för att deras egna barn ska råka illa ut i skolan om de går ut med sina namn i tidningen.

Det är flera saker som inte fungerar men ett stort bekymmer är personalomsättningen. Många lärare slutar efter bara ett par månader, säger en pappa.

Det kommer nya elever mitt i terminen medan andra försvinner. Det blir nya konstellationer hela tiden. Min dotter har haft tre vikarier i ett läroämnen de senaste två veckorna, säger en mamma.

Trots upprepade möten med skolans ledning står familjerna och stampar i vanmakt. Friskolan drivs och ägs av skolans rektor Christer Schulz och hans fru Lena - som även jobbar som specialpedagog vid skolan.

Vi har försökt prata med rektorn men antingen lyssnar han inte eller så skyller han på att det saknar resurser. Och specialpedagogen verkar lika förvånad varje gång vi påtalar problemen, säger pappan som ringt NT.

Föräldrarna har gjort en skrivelse om skolsituationen som ska skickas till kommunpolitiker, barn- och utbildningsförvaltningens chef och utbildningsminister Jan Björklund (FP). Föräldrarna har även begärt att skolinspektionen gör en tillsyn för att kontrollera hur skolan tillgodoser elever med behov av särskilt stöd och hur ledningen fungerar.

Skolans rektor tillbakavisar kritiken. Han får även stöd av andra föräldrar som har hört av sig till NT för att ta skolan i försvar.

Helt sanslöst. Jag begriper ingenting. Varför går föräldrarna till tidningen istället för att tala direkt med mig, säger friskolans rektor Christer Schulz.

Han tycker att alla elever med särskilda behov får adekvat hjälp och att personalsituationen fungerat väl under rådande omständigheter det senaste året.

Vi har specialutformade program och har köpt in extra hjälpmedel och särskilda läromedel för de elever som behöver. Vi har ett par elever som behöver extra mycket hjälp och vi har en specialpedagog som jobbar med de eleverna varje dag, säger Christer Schulz. han tycker också att det hade varit bra om föräldrarna hade pratat med honom innan de kontaktade NT.

Läs artiklarna i fullängd i onsdagens pappersversion av NT.

Mer läsning

Annons