Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar krävde svar om nedläggning av Flygskolan

Frågorna var många och svaren få när oroliga föräldrar till barn i nedläggningshotade Flygskolan ställde kommunens politiker och makthavare till svars igår kväll. Den allmänna uppfattningen bland föräldrarna är att de blivit helt överkörda.

Annons

Innan mötet hade föräldrarna gjort en lista på svar de ville ha av barn- och skolnämndens ordförande Ann S Pihlgren (m) och Ulf Gustavsson.

Vi fick inte svar på våra frågor, säger föräldrarna i kör efter mötet. 

Frågetecknen hade snarare blivit fler. En sak var dock glasklar. Flygskolan i Norrtälje med cirka 300 elever kommer att läggas ner 2009.

Att skolan ska läggas ner verkar redan bestämt, även om beslutet i fullmäktige inte fattats och utan att vi sett något underlag, säger Lollo Wiila-Adamsson med barn i klass sex och åtta. 

Upprört och besviket. Det sammanfattar stämningen efter mötet.

För min liksom för många andra familjer är skolan mer än bara en skola. Det är en trygghet och jag blir förtvivlad när jag tänker på hur nedläggningen påverkar alla dessa barn, säger Sousan Purchi med en dotter i klass fem. Kritiken som föräldrarna har mot nedläggningen kan enkelt sammanfattas som följer:

* En konsekvensanalys av nedläggningen har inte presenterats.

* Föräldrar och barn har inte blivit informerade i god tid eller fått delta i beslutet.

* I dagsläget finns ingen rimlig alternativ skola att erbjuda barnen. 

De pratar om en permanent lösning, men de skolor som politikerna tänker sig att våra barn ska flytta till kan omöjligtvis vara anpassade för det ökade elevantalet. Alltså måste skolorna byggas om och det kommer att ta flera år. Slutsatsen är att våra barn kommer att hamna i någon baracklösning fram tills att ombyggnationen är färdig. Om Flygskolan nu varit en temporär lösning i 13-15 år, varför kan den då inte få vara det ett tag till, säger Ninni Jansson med barn i klass fem och åtta. 

Föräldrarna tycker själva att skolan bör få vara kvar åtminstone fram till 2011. Under tiden kan man i lugn och ro förbereda barnen och de nya skolorna på förändringen. Om det överhuvudtaget behövs en nedläggning. Tills att de fått ett svar på alla frågor anser de att man bör skjuta på beslutet att lägga ner skolan. 

Fick ni något svar på varför de ville lägga ner skolan så hastigt? De har väl lärt sig att misstagen från förra gången de ville lägga ner skolan. Då fick vi någon vecka att samla oss och få beslutsfattarna att vackla, säger Esther Liljegren med barn i klass sju och åtta.

Den demokratiska processen fast lite snabbare, säger Pelle Wahlgren, med barn i klass ett, fyra, sex och åtta.

Just den form av demokrati som Norrtälje kommun verkar stå för nu för tiden, säger alla i mun på varandra

Patrik Ekström

[email protected]

Mer läsning

Annons