Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För vinterns vampyrer

Det ska vara en vampyr i vinter. Just nu går filmatiseringen av Rådmansöbon John Ajvide Lindqvists roman ”Låt den rätte komma in” för fulla hus runtom i Sverige. Fortsätt på samma tema när du bjuder hem vänner på middag: starta med en Bloody Mary, följ upp med blodig biff och avsluta med en blodapelsinbrulé.

Annons

Bloody Mary (1 glas)

isbitar

2 delar vodka

6 delar tomatjuice

1 tsk ketchup

1 stänk tabasco

1 stänk worchestershiresås

1 nypa sellerisalt

1 selleristjälk

lite malen vitpeppar

1. Lägg fyra isbitar i en shaker och häll i vodka och juice.

2. Tillsätt ketchup, worchestershiresås, tabasco och sellerisalt.

3. Skaka ordentligt och slå över till ett högt glas.

4. Servera med en selleristjälk som dekoration.

5. Avsluta med att pudra över lite vitpeppar.

Blodig biff med rödgrön sallad och potatisklyftor (4 port)

4 skivor utskuren biff

smör till stekning

salt och peppar

maché- och romansallad

1 granatäpple

1 bananschalottenlök

potatisklyftor (egna eller frysta)

1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in formen med de frysta eller egengjorda potatisklyftorna mitt i ugnen.

2. Skär salladen i mindre bitar och lägg upp den på fyra tallrikar. Strössla lite finskivad lök över och dela sedan granatäpplet försiktigt.

3. Gröp ur granatäpplet och fördela det blodröda innehållet jämnt över de fyra salladsportionerna.

4. Hetta upp lite smör i en stekpanna, krydda biffarna och stek dem cirka 1,5-2 minuter per sida beroende på hur blodiga du vill ha dem. Servera köttet med salladen och potatisklyftorna.

Blodapelsinbrulé (4 port)

4 dl mellangrädde

4 msk strösocker

4 stora äggulor

4 msk blodapelsinjuice

2 msk råsocker eller farin

dekoration: blodapelsin/blodgrape

1. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp grädden med sockret. Vispa äggulorna i en bunke.

2. Häll den heta gräddblandningen över äggulorna under kraftig vispning.

3. Tillsätt blodapelsinjuicen och rör om väl. Häll upp smeten i fyra små ugnsfasta formar som rymmer cirka 1,5 dl vardera och ställ dem sedan i en större ugnsform.

4. Häll kallt vatten i den större ugnsformen, låt vattnet gå upp ungefär halvvägs på de mindre formarna. Grädda formarna i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt dem stå i kylen över natten.

5. Sätt ugnen på grill. Strö socker över bruléerna och gratinera i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka 12 min tills sockret smält och fått färg. Passa noga! Servera med en skiva blodapelsin eller blodgrape.

Mer läsning

Annons