Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få kvinnor i Tiohundratoppen

En kvinna och fem män, det är könsfördelningen i Tiohundra ABs styrelse.
- Norrtälje kommun borde stå i skamvrån, säger oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V).

Annons

I april hålls bolagsstämma i Tiohundra AB. Det vårdbolag som Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting driver tillsammans. Landstinget och kommunen utser tre ledamöter var till styrelsen. I den nuvarande bolagsstyrelsen sitter fem manliga ledamöter och en kvinna. Deras arbete leds av en manlig ordförande.

Kommunen har redan nominerat sina tre kandidater till nästa år. Tre män, säger Birgitta Sevefjord.

Men nu vill landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd sätta stopp för den manliga dominansen. Det finns en enighet över blockgränserna om att deras egna tre kandidater bör vara kvinnor.

Vi ska leta rätt på tre kvinnliga kandidater för att sätta press på Norrtälje kommun och peka på att det är oacceptabelt med en så skev könsfördelning, säger Birgitta Sevefjord.

Stora bolag

I Stockholms läns landsting finns flera stora vårdbolag som exempelvis Södersjukhuset, St Eriks sjukhus, Danderyds sjukhus och Folktandvården.

Men i ingen av de andra styrelserna är den kvinnliga representationen så dålig som i Tiohundra. I alla bolag har vi närmat oss en fördelning av 4060. Det måste finnas lika många kompetenta kvinnor i Norrtälje, säger Birgitta Sevefjord.

Irritation

Hon är irriterad över att den manliga dominansen är så stor i en styrelse inom vårdsektorn.

Det är pinsamt att kommunen bara nominerar män till en styrelse i ett bolag inom vården där åttio procent av de anställda är kvinnor.

Vad tror du att det beror på?

Jag tror att det är ett resultat av hur det ser ut inom politiken i Norrtälje. Det är många starka män. Det är ingen omöjlig cirkel att bryta, men det måste göras med ett svärdshugg. De flesta tycker att det är bra med jämn könsfördelning.

Men ännu är det inte helt klart att det blir tre kvinnor från landstinget heller.

Den 3 mars kommer det att vara avgjort vilka vi föreslår, säger Birgitta Sevefjord.

Mer läsning

Annons