Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folksam missade storsäljare

Folksam har i dagarna publicerat sin lista på bilar de godkänt ur ett krocksäkerhetsperspektiv och miljöperspektiv. Endast 8 procent av bilarna fick godkänt.

Annons

Listan publiceras på försäkringsbolagets hemsida med tillägget att 30 liv skulle sparas om alla valde bil från listan. Reaktionerna från media uteblev inte när det visade sig att endast 8 procent av 2009 års bilmodeller godkändes av Folksam.

Det blev också en reaktion från Volvo när det visade sig att företagets satsning på snåla dieseldrivna modeller saknades helt.De så kallade DRIVe-bilarna som alla tre klarar av att komma under en utsläppsnivå på 120 gram CO2 per km och därmed klassas som miljöbilar hade annars toppat Folksams lista.

- Det är uppseendeväckande att man kan missa en hel modellserie från den biltillverkare som säljer flest bilar i Sverige, kommenterar Bo Larsen, presschef på Volvo personbilar i Sverige.

Volvo satsade från början på etanoldrivna bilar när det gäller miljöbilar men lanserade i somras sin serie snåla dieseldrivna bilar då efterfrågan på just den lösningen ökat snabbt. En lansering som av någon anledning mötts av tystnad från politiker och analytiker som fortsatt att anklaga Volvo för att bygga för stora bilar.

- Det är nästan som om de tyckt att det här är för bra för att vara sant, säger Bo Larsen och syftar på att man så snabbt fick ut bilarna på marknaden och därmed kunde presentera bilar med en utsläppsnivå som tidigare huvudsakligen gällt små bilar och hybridbilar.

- Vi har tagit fram tre bilar med en utsläppsnivå som man knappt trodde var möjlig för storleksklassen och med allt det säkerhetstänkande som finns hos Volvo och så är de inte med på en lista som utger sig för att guida kunderna till ett säkert och miljömedvetet val, fortsätter han.

På Folksam förklarar man det hela med att det är ett misstag och att listan kommer att uppdateras.

- Listan uppdateras hela tiden så även de här modellerna är snart med, förklarar Anders Kullgren som är chef för trafiksäkerhetsforskningen på Folksam.

Läs hela listan på Folksam.se

Mer läsning

Annons