Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk har varit naiva"

KTH-professorn Hans Lind manar till försiktighet vid bostadsköp under den nu svajiga konjukturen. Särskild varning för byggföretagen som inte har rent mjöl i påsen.
- De senaste åren har folk varit naiva i sina bostadsköp, säger Hans Lind.

Annons

Prisökningen på bostadsmarknaden har de senaste åren varit utan tidigare motsvarighet och på många håll har priserna tredubblats.

Men nu kan konjunkturen vara på väg ner. USA och Spanien har redan upplevt en riktig nedgång så det finns skäl att vara försiktig. Bygg- och bostadsmarknaderna är väldigt konjunkturkänsliga, säger Hans Lind.

Med högre ränta och byggkostnader och dessutom lägre efterfrågan ska man se upp vid ett bostadsköp. Speciellt vid nyproduktioner som drabbas starkast vid sjunkande efterfrågan.

Redan nu ser vi att priserna fallit med 10 till 20 procent. När priserna faller med 30-40 procent talar man om en bostadskris. Det var det som hände 1991 til 1993 då vi hade en extrem lågkonjunktur.

Vad ska man tänka på om man ändå vill köpa?

När du köper en produkt ska du tänka på vad andra kan vara intresserade av under sämre tider. Nedgångar i bostadsbranschen drabbar framförallt bostäder som ligger avsides eller är lyxiga, säger Hans Lind.

Någon generalisering om säkerheten i projekt efter storleken på byggföretaget tycker han inte att man ska göra.

Stora företag har oftast större resurser om något skulle gå fel i ett enskilt projekt, men mindre företag tar oftast mindre uppdrag med kortare produktionstider.

Man ska helt enkelt se från fall till fall.

I och med att man kunnat göra stora förtjänster på byggprojekt under högkonjunkturen har branschen lockat till sig en del mindre seriösa entreprenörer. En del av dessa projekt kan få det svårt att gå runt under sämre förutsättningar.

Som allmänt råd tycker jag att man ska göra en riskananalys av företaget man köper av. Mycket ansvar ligger hos köparen och därför måste man ställa kritiska frågor och sätta sig in i de ekonomiska kalkylerna.

Mer läsning

Annons